A Politico című lap értesülése szerint Washington közölte az Európai Unió illetékeseivel, hogy nem tiltja be a laptopok szállítását a repülőgépek utasterében.

A lap információi szerint John Kelly belbiztonsági miniszter kedden telekonferencián egyeztetett az Európai Bizottság két felelősével. A videokonferencia résztvevője Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs és belügyi és Violeta Bulc, közlekedésért felelős biztos volt.

A Politico úgy tudja: az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelembe vette az európaiak aggodalmait a laptopokban is használatos lítiumos akkumulátoroknak a repülőgépek rakterében történő tárolása miatt, s ezért döntött a tiltás elvetése mellett.

Fotó: Emirates | © AIRportal.hu

Fotó: Emirates

John Kelly miniszter ugyanakkor állítólag azt is jelezte európai partnereinek, hogy jövőbeni hírszerzési információk nyomán az Egyesült Államok változtathat ezen az álláspontján.

A belbiztonsági tárca Washingtonban egyelőre nem hozta nyilvánosságra az Európai Unió biztosaival folytatott egyeztetések tartalmát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

John Kelly belbiztonsági miniszter vasárnap a Fox televíziónak azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére. A miniszter az interjúban kijelentette: a kormányzat azt tervezi: a repülés biztonsága érdekében “megemeli a korlátokat”, és a többi között nagyon megszigorítja, hogy mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként.

A lap arról nem közölt információt, hogy a közel-keleti repterekről induló járatok utasaival szemben – mely leginkább az Emirates, Qatar Airways, Etihad és a Turkish Airlines számára jelent nehézséget – korábban bevezetett tiltáson kívánnak-e változtatni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!