A varsói kerületi bíróság megtiltotta a LOT alkalmazottjainak keddre tervezett sztrájkját – közölte péntek este a lengyel nemzeti légitársaság, amely szerint a munkabeszüntetés így elmarad.

A LOT dolgozóit tömörítő szakszervezetek képviselői pénteken közölték: május 1-jére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetnek, a varsói Chopin repülőtérről aznap nem indulnak járatok.

Az esti sajtóértekezleten a LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a bíróság jogosnak találta a légitársaság panaszát, és megtiltotta a sztrájk megtartását.

„Nagy megkönnyebbüléssel arról szeretném tájékoztatni minden utasunkat, hogy a májusi ünnepek biztonságban vannak, biztonságosan repülhetnek a LOT-tal, nem lesz semmilyen sztrájk” – jelentette ki a vezérigazgató.

Forrás: LOT

A bírósági döntés nyomán Milczarski szerint az esetleges vesztességgel a sztrájkolókat terhelhetnék meg. A sztrájk az élénk idegenforgalmi időszakot érinti. Tervezett indítása ugyanis az úgynevezett hosszú hétvégére esik, amely Lengyelországban szombaton kezdődik és jövő hétvégéig tart. Az állami ünnepek miatt ugyanis jövő kedd, május 1. és jövő csütörtök, május 3. is szabadnap.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Milczarski szerint a bíróság elismerte, hogy a sztrájkról szóló szavazást szabálysértő módon bonyolították le. A sztrájk okait illetően elmondta: nem érti, mik ezek.

A szakszervezetek által kifogásolt bérkifizetési szabályzatról elmondta: ennek a dolgozók által vitatott, a LOT korábbi átstrukturálásával összefüggő 2010-es megváltoztatását a lengyel legfelsőbb bíróság tavaly törvényesnek találta. A bérkifizetési feltételekről folyamatos párbeszéd zajlik – mondta el Rafal Milczarski, hangsúlyozva: mindent megtesz azért, hogy a társaságnál „megújuljon a béke és a harmónia”.

A szakszervezetek képviselői még nem kommentálták a bírósági döntést és a LOT vezérigazgatójának nyilatkozatát.