Régóta tervezi Mexikóváros, hogy új repteret épít, nem messze a jelenlegi Benito Juarez légikikötőtől, amely kapacitásproblémákkal küzd. Most rendhagyó módját választották az előkészítés újabb lépésének: felfestették a helyszínen a két futópálya részleteit a talajra (lásd a videóban).

Ilyen lesz a repülőtér, ha egyszer elkészül. (Forrás: Mexico City New Airport) | © AIRportal.hu

Ilyen lesz a repülőtér, ha egyszer elkészül. (Forrás: Mexico City New Airport)

Különös, bár kétségtelenül találékony és logikus lépésre szánták el magukat a mexikói fővárosban.

A régóta kapacitásproblémákkal küzdő, a város által teljesen körbenőtt Benito Juarez Nemzetközi Repülőtér helyett, nem messze tőle, egy új, nagyobb területű légikikötőtőt szeretnének építeni, de az állandó pénzhiány miatt a fejlesztés régóta nem tud megvalósulni – írja az Aviation Herald.

Az új, tervezett reptér néhány elemét most felfestették a helyszínre. A meglepő fejleménynek köszönhetően a két futópálya egy-egy részlete is jól kivehető a légi- és műholdfelvételeken, rajtuk az előírás szerinti jelzésekkel.

Forrás: Youtube | © AIRportal.hu

Forrás: Youtube

A „rajzolt reptér” miatt azonban a pilótaszervezetek arra figyelmeztették tagjaikat, nehogy összekeverjék a meglévő, működő reptér futópályáit a felfestett helyszínnel. Álláspontjuk szerint ugyanis a levegőből alig felismerhető, hogy utóbbi „hamis”, úgy vélik, megtévesztő a festett pálya.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új légikikötő első ütemét, amint arról az AIRportal.hu is beszámolt, 2018-ban adták volna át, a bővítése-fejlesztése folyamatosan zajlana évtizedeken át. A jelenlegi helyzetből kiindulva aligha nyílik meg jövőre a terminál, amelyet egyébként a világhírű brit sztárépítész, Norman Foster álmodott meg.

Az x alakú épület az ország nevében lévő x betűre utal, első ütemben ötvenmilliós, teljes kiépítettségben százmilliós utasforgalmat volna képes kezelni. A rendkívül különleges, földrengésbiztos szerkezetű üveg-acél építmény a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye lesz – ha megépül.

Egyelőre nem áll túl jól az építkezés

Forrás: Gobierno de la República