Szerdán érkezik meg az a két katonai repülőgép, amellyel Hollandiába szállítják a Donyeck megye felett lelőtt gép áldozatait. A 298 halott maradványait Eindhovenben fogadják, jelen lesz Vilmos Sándor holland király és Maxima királyné és Mark Rutte kormányfő, valamint azon országok képviselői, amelyek állampolgárai a tragikus sorsú gépen utaztak.

A holttesteket a Holland Légierő 2db szállítógépe viszi Eindhovenbe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A holttesteket a Holland Légierő 2db szállítógépe viszi Eindhovenbe. (Fotó: AIRportal.hu)


A lelőtt gép áldozataiból 193 utas holland állampolgár volt. Szerdára nemzeti gyásznapot rendeltek el Hollandiában. Erre utoljára ötven éve volt példa, Vilma királynő halálakor. Délután négykor egy perces néma csenddel emlékezik az ország a gép tragédiájára.

Az Egyesült Államok nyilvánosságra hozta a rakéta röppályáját ábrázoló térképet

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy térképet, ami annak a rakétának a röppályáját ábrázolja, amely öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító gép tragédiáját okozhatta – jelentette kedden késő este a kijevi média.

A diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható, műholdas felvétellel készített térképen a röppályán kívül be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a térképen láthatók is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy térképet, ami annak a rakétának a röppályáját ábrázolja, amely öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító gép tragédiáját okozhatta. (Forrás: U.S. Embassy Kyiv Ukraine) | © AIRportal.hu

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy térképet, ami annak a rakétának a röppályáját ábrázolja, amely öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító gép tragédiáját okozhatta. (Forrás: U.S. Embassy Kyiv Ukraine)


“Ukrajnában is rendszeresítve vannak Buk-rendszerek, de meggyőződésünk, hogy az ukrán légvédelem egyik ütege sem volt a katasztrófa környékén. Az ukrán erők nem lőttek fel egyetlen föld-levegő rakétát sem a konfliktus ideje alatt, holott gyakran panaszkodtak arra, hogy orosz harci repülőgépek megsértik az ország légterét” – olvasható a nagykövetség közleményében.

Az amerikai külképviselettel szemben Moszkvában azt állítják, hogy a katasztrófa napján az ukrán erők a lázadók kezén lévő térség közvetlen közelébe szállítottak egy Buk-üteget, majd a gép lezuhanása után sietséggel eltávolították onnan, és pont a katasztrófa napján vagyis július 17-én működtek a legnagyobb intenzitással az ukrán légvédelem lokátorai. Ráadásul egy ukrán harci gép közelítette meg a maláj utasszállítót a tragédia idején – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!