A Malaysia Airlines malajziai légitársaság MH370-es 2014-ben eltűnt járata utáni újabb indiai-óceáni kutatás sem járt eredménnyel – közölte az MTI a keresést végző amerikai cég helyi idő szerint hétfőn kiadott nyilatkozata alapján.

Illusztráció. (Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)

Az Ocean Infinity amerikai cég kutatói január óta csaknem 80 ezer négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át, de nem találták semmi nyomát a gépnek, annak ellenére, hogy tavaly kijelöltek egy 25 ezer négyzetkilométeres területet, ahol nagy valószínűséggel a gép roncsai lehetnek.

Oliver Plunkett, a vállalat ügyvezetője szerint bár az eredmények kiábrándítóak, továbbra is eltökélten folytatják a keresést.

Malajzia június közepéig meghosszabbította a cég megbízatásának határidejét.

Amint arról korábban beszámoltunk, egy magáncég sikerdíj fejében, a saját kockázatára elvállalta az újabb kutatást, erről még tavaly év végén folytak a tárgyalások. A dél-afrikai Durban kikötőjéből januárban indult a Seabed Constructor elnevezésű hajó, amelyet az Ocean Infinity nevű amerikai cég bérelt ki e célra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlés szerint példátlan pontossággal határozták meg az újabb keresési zónát, ahol mélytengeri drónokat vetnek be, amelyek az eddiginél alaposabban térképezik fel a területet.

A déli szélesség 35. fok 6. perce és a keleti hosszúság 92. fok 8. perce metszéspontjánál elhelyezkedő, mintegy huszonötezer négyzetkilométeres keresési területet a beazonosított roncsdarabokat partra mosó áramlások és a szelek elemzésével határozták meg.

A lebocsátandó drónok az előző kutatásoknál alkalmazott robothajókhoz képest mélyebbre képesek merülni, és részletesebb vizsgálatot tudnak végezni.

Az Ocean Infinity bevett konstrukció szerint dolgozik, azaz csak akkor kell Malajziának kifizetnie az egyelőre nem nyilvános – és vélhetően a kutatás során is alakuló – költségeket, ha a cég megtalálja a roncsokat.

A Malaysian Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 2014-ben tűnt el 239 emberrel a fedélzetén.