Ahogy arról már korábban írtunk, a Wizz Air bejelentette, hogy áprilistól két új útvonalat indít Budapestről, így a londoni Gatwick repülőtér mellett mostantól a norvég fővárosba, Oslo központi repterére is el lehet majd jutni a diszkont légitársaság járatain. De miért érdemes Oslóba utazni?

Norvégiát évről-évre a világ legboldogabb és legélhetőbb (plusz legdrágább) országai közé választják, így nem csoda, hogy rengeteg turista látogat el ide. Népszerűségéhez természetesen hozzájárul a csodálatos természet, a fjordok, a végtelen erdők, és az olyan nagyvárosok, mint Oslo.

Ennek fényében érthető, hogy a Wizz Air a norvég fővárost célozta meg legújabb úti céljai között Budapestről. Áprilistól heti négy járatot indítanak az Oslo–Gardermoen repülőtérre, és a jegyek már 9190 forinttól elérhetőek.

Az oslói Királyi Palota (Forrás: Pixabay)

Bejutás a városba a reptérről

Oslo nagyjából egymillió lakosú város, lakosságához képest nagy területen fekszik Norvégia déli részén. A várostól 48 kilométerre található Norvégia legnagyobb nemzetközi repülőtere, az Oslo–Gardermoen reptér.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A bejutás a repülőtérről a belvárosba legegyszerűbben vonattal oldható meg, az expressz csúcsidőszakban 10 percenként jár a két állomás között, nagyjából 20 perc alatt teszi meg a távolságot. A jegy az expresszre 190, a 20 percenként közlekedő hagyományos vonatokra valamivel olcsóbb ~100 norvég koronába kerül, azaz előbbi kb. 6500, utóbbi 3350 forintban számítva. A menetrend szerint a hagyományos vonatok sem sokkal lassabbak az expressznél, mintegy 23 perc alatt teszik meg az utat a városba.

Lassabb és drágább megoldás a busz, ami nagyjából 20 percenként jár a városba 40-50 perces menetidővel, 179 korona körüli, vagyis nagyjából 6 ezer forintnak megfelelő összegért.

A taxi nyilvánvalóan a legdrágább választás, ennek ára függ az út hosszától, a társaságtól és az utasok számától. Van még lehetőség előre minibuszt illetve transzfert foglalni, vagy autót bérelni a reptéren.

Oslo modern városképe (Forrás: Pixabay)

Látnivalók

Oslo hihetetlen iramban fejlődik, városképét a régi és a modern építészeti elemek keveredése adja.

A város egyik ikonikus épülete az Operaház, amelyet már a reptérről befelé haladva megcsodálhatnak a turisták. Az impozáns, fehér épületet úgy alakították ki, hogy a látogatók minden probléma nélkül felsétálhassanak a lejtős tetőre. Innen jó kilátás nyílik az kikötőre.

Az Operaház épülete (Forrás: Pixabay)

A belvárosban található épületek közül a leghíresebb a Városháza, ahol a Nobel Béke-díjat adják át évről-évre, valamint a Királyi Palota, ahol az őrségváltás az egyik legnépszerűbb látnivaló. Ennek a parkját is be lehet járni, igazi sétálós program egy melegebb napon.

A város hatalmas zöld területekkel, parkokkal rendelkezik, ezek közül a leghíresebb a Vigeland szoborpark, ahol több száz szobrot állítottak ki. Emellett nyáron is érdemes ellátogatni a síugrótoronyba, noha havat ilyenkor nem talál az utazó, elképesztő kilátás nyílik az itt épült kilátóból az alatta fekvő városra.

Szórakozási lehetőségekből sincs hiány, Oslo belvárosa tele van hangulatos bárokkal, éttermekkel, kocsmákkal, amelyek a hétvégi időszakban tömve vannak a helyi, és az ide látogató fiatalokkal. Az Aker Brygge városnegyed híres a kerthelyiségeiről és a kis beülős helyekről, ahol esténként hatalmas tömegekkel találkozik az ember.

A Vigeland szoborpark egyik szökőkútja (Forrás: Pixabay)

Mire készüljön az utazó?

A városban hatalmas a rendőri jelenlét, így nagyon biztonságos hely bárki számára. A nyár kellemes és világos, a tél azonban hideg és sötét, szinte fel sem kel a nap. A tömegközlekedés remekül meg van oldva, bárhova el lehet jutni busszal vagy metróval.

Oslo semmiképpen nem az olcsó úti célok közé tartozik, így aki a norvég fővárosban szeretné tölteni az idejét, jobb, ha előre felkészül az árakra.

A Wizz Air nagyon baráti áron kínál jegyeket a norvég városba, az utazásnak valószínűleg ez lesz a legolcsóbb része, Oslo ugyanis a világ egyik legdrágább helye.

Itt kapható a világ legdrágább söre (nagyjából 3 ezer forint egy korsó), így sem a szállás, sem az étkezés vagy bevásárlás nem oldható meg fillérekből.

Oslóba Budapestről a Wizz Air mellett a Norwegian Airlines indít járatokat napi rendszerességgel.

Milyen élményeid vannak Oslóról? Oszd meg velünk a Facebookon!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!