Egyszerű, de a már elvégzett kísérlet alapján sikeres módszert dolgozott ki a piacvezető dróngyártó, a DJI: mobilalkalmazásával azonosíthatók lehetnek a tiltott helyen használt eszközök és pilótáik, okostelefon vagy tablet segítségével.

A kínai dróngyártó uralja a piacot, a legtöbb felhasználónál – legyen az kereskedelmi vagy magáncélú – e cég eszközei vannak használatban. Emiatt is óriási a vállalat felelőssége abban, hogy elősegítse a biztonságos és jogkövető használatot.

A drónokat tiltott helyen, főleg repterek közelében használók egyre nagyobb problémát okoznak, a veszélyt jelentő esetek száma ugrásszerűen nő a világ minden táján, köztük Magyarországon is, a fellépés pedig egyelőre nehézkes az elkövetőkkel szemben.

Ezen változtathat gyökeresen a DJI új megoldása, amelyben az észlelés utáni azonosítás játszik szerepet, és közösségi alapon teszi lehetővé a gyártótól származó eszközök illegális használóinak lefülelését.

A rendszer lényege, hogy a mobiltelefonos applikáció a közelben lévő, észlelhető rádió- vagy wifi-kapcsolaton keresztül vezérelt drónok minden adatát lekérdezi a DJI adatbázisából, és meg is jeleníti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ígéretek szerint az egyszerűen használható program a repülőeszköz egyedi regisztrációs száma mellett a pillanatnyi repülési magasságát és irányát, sebességét, GPS-koordinátáit, valamint a pilóta helyzetét is kijelzi.

A program széleskörű alkalmazásával a kíváncsi bámészkodókon túl a szabályozó szervezetek számos igénye is kielégíthető, egyszerűsíthető a drónok integrálása a légtérbe.

Illusztráció, DJI Spark drón (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A jogalkotók és hatóságok a pilótákhoz és a drónhoz külön-külön hozzárendelhető engedélyeztető rendszert hozhatnak létre, a valós idejű azonosítással akár teljesen visszaszorítva az illegális repüléseket, elősegítve a biztonságot.

A DJI megoldásának legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá új infrastruktúrát kiépíteni.

A gyakorlati alkalmazhatóságot a kínai vállalat az ENSZ polgári repülési szervezete, az ICAO harmadik alkalommal megrendezett, drónokkal kapcsolatos konferenciáján is demonstrálta egy montreali parkban. A tesztben a résztvevők több gyártó telefonjaival sikerrel mértek be Mavic Air típusú, hobbicélra szánt, illetve Mavic 2 Enterprise változatú, kutatás-mentési feladatok segítésére kifejlesztett UAV-t.

Azt nem lehet tudni, hogy az alkalmazás mikor lesz nyilvánosan elérhető, emellett az adatok részletessége adatvédelmi aggályokat is magában hordozhat, emiatt több hatóságnál is szükséges lehet az engedélyeztetése.