Mint az várható volt, felsorakoztak a légitársaságok a csődbe ment Monarch Airlines teteme felett, és köztük van a Wizz Air is, főként a brit AOC megszerzés miatt.

A ch-avation szaklap írt arról, hogy többek között a Wizz Air is érdeklődését fejezte ki a Monarch bizonyos vagyonelemei iránt. Ezek között inkább leszállási jogosultságok, résidők lehetnek, gépre aligha van szüksége a Wizznek, mivel több mint száz Airbus A321-esre van rendelésük.

A szaklap szerint a Wizz Air azért érdeklődik a vagyonelemek iránt, mert így meg tudná szerezni a brit piacra az üzemeléshez elengedhetetlen légijármű-üzembentartási engedélyt (AOC). A lépés a Wizz Air Brexit utáni stratégiájában játszik fontos szerepet, a magyar kötődésű légitársaság ugyanis a Ryanairrel szemben nem mond le a brit piacról, sőt, az AOC-val bővítené is jelenlétét a szigetországban.

A ch-aviation szerint a Wizz Air mellett az easyJet is érdeklődést mutatott a Monarch egyes részeire, de arról nem tudni, hogy az angol diszkontot mely vagyontárgyak érdeklik elsősorban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Lapunk kereste a Wizz Airt is, a társaság annyit közölt, hogy sajtóhíreket nem kommentálnak.

A Monarch Airlines hétfőn jelentette be, hogy azonnali hatállyal beszünteti üzemelését. A döntés 110 ezer utast érint, akik külföldön ragadtak, és Monarch-jegyük volt. Őket a hatóság és a kirendelt csődbiztosok által vezetett légitársaság közös erővel hozza haza charter járatokkal.

A Monarch 300 ezer foglalást is törölt a rendszeréből, ez mintegy 750 ezer utast érint.

A légitársaság szombaton már csak ideiglenes járatszervezői engedélyt (ATOL) kapott, mivel nem tudta biztosítani az anyagi hátteret új engedély hiányában a társaság úgy döntött, azonnal beszünteti működését.