Japán minden szempontból érdekes úti cél: kultúrája, építészete, hagyományai lenyűgözik a turistákat, akik nem is szívesen hagyják el az országot. Mostantól még fájdalmasabb lesz a búcsú, mert különdíjat is kell fizetni a látogatás végén.

Új adót vezet be a japán kormány a turistákra, akik az országba érkeznek – vagyis inkább ott akarják azt hagyni.

Ezer japán jen, vagyis nagyjából 8 euró plusz költséget adnak hozzá az országból induló járatok repülőjegyének árához.

A kormány arra hivatkozva vezette be a különadót, hogy a befolyt összegből a 2020-as tokiói olimpia költségeinek egy részét fedezik. Többek között az országba érkező turisták kényelmét biztosítják például a repülőterek fejlesztésével, a tömegközlekedésen ingyenesen elérhető Wi-Fi-vel. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a világjátékok idején ide érkező turisták könnyebben tájékozódjanak Japán utcáin, így a feliratokat többnyelvűsítik.

A díj nem vonatkozik a 2 évnél fiatalabb gyermekekre, azokra az utasokra, akik kizárólag átszállás miatt, maximum 24 órát töltenek az országban, illetve akiknek a repülőgépe valamilyen kényszerhelyzet miatt száll le az ország valamely repterén (pl. rossz időjárási körülmények következtében).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Turisták Japán utcáin (Forrás: Unsplash)

Japán eddig sem számított az olcsó úti célok közé, ennek ellenére turisták milliói keresik fel a szigetországot.

Tavaly megdőlt a rekord is, több mint 30 millió látogatóval, az olimpia évében pedig 40 milliónál is több turistára számítanak.

Így aztán lesz bevétel az új adóból, amelyből a kormány idén nagyjából 460 millió USA-dollárra számít.

Nem Japán az egyetlen, ahol a turistákból még több pénzt próbálnak csinálni a kormányok, önkormányzatok: nemrég írtuk meg, hogy Velencében hamarosan mindenkinek különadót kell fizetnie, aki a történelmi városrészben szeretne tenni egy könnyű sétát, az ötletet pedig más olasz városok is szeretnék átvenni.

Azért a 8 eurós díj valószínűleg senkit nem fog elrettenteni attól, hogy ellátogasson a szigetországba, az olimpiára érkezőket pedig pláne.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!