Szaúd-Arábia bejelentette, hogy a turizmus fellendítése érdekében megnyitja kapuit a külföldi látogatók előtt.

Történelmi lépésre szánta el magát Szaúd-Arábia, ugyanis 2019. szeptember 28-tól lehetővé tette a turista célú vízumok kérelmezését 49 ország, többek közt Magyarország állampolgárai számára is. 

Az odalátogatás eddig korlátozott volt: szinte csak az üzleti vízummal rendelkező munkavállalók, illetve a Mekka és Medina szent városaiba látogató zarándokok léphettek be. Bahrein, Kuvait, Omán és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai szabadon utazhattak az országba. 

A turisztikai célú vízum a visa.visitsaudi.com portálon kérelmezhető, díja 300 szaúdi riál, amely körülbelül 24 ezer forintnak felel meg.

Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád éjszakai fényekben úszva (forrás: pixabay)

A magyar konzuli szolgálat arra figyelmezteti a Szaúd-Arábiába készülő utazókat, hogy mivel kevés tapasztalat áll rendelkezésre a vízumkérelemmel kapcsolatban, kiutazás előtt vegyék fel a kapcsolatot Szaúdi-Arábia budapesti nagykövetségével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A honlap arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a vízumkérelemben utazási eszközként repülőgép szerepel, akkor az országot csak és kizárólag repülőgéppel lehet elhagyni, tehát nincs lehetőség autóval történő kilépésre majd újbóli belépésre, például Bahrein vagy az Emírségek határán. Abban az esetben, ha open felirat szerepel az utazási eszköz megnevezésénél, akkor ennek nincs akadálya.

Fontos az is, hogy az útlevél ne tartalmazzon izraeli pecsétet.

Mekka, a muszlimok első számú zarándokhelye (forrás: pixabay)

Szaúd-Arábia kormánya azt reméli, hogy 2030-ra a turizmus a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékára emelkedik, szemben a jelenlegi 3 százalékkal, éves szinten 100 millió külföldi és belföldi turista lesz majd, és hogy a turizmus előreláthatólag egymillió új munkahelyet teremt.

A turizmus fellendítése érdekében a hatóságok nemrég indították el a Visit Saudi weboldalt, amely festői képekkel szemlélteti Szaúd-Arábiát, és rengeteg hasznos információval szolgál a turistáknak az eddig igencsak elzárt országról.

Magyarországról Szaúd-Arábiába legegyszerűbben Bécsből lehet eljutni a Saudi Arabian Airlines, vagy a Flynas járataival.