Kanadával, Mexikóval, az Egyesült Királysággal és az Európai Unióval közösen az Egyesült Államok munkacsoportot hoz létre, hogy kidolgozzák az egymás közötti légiközlekedés biztonságos újranyitásának feltételeit.

A Reuters a Fehér Ház bejelentésére hivatkozva azt írta, hogy a csoportot az USA Nemzeti Biztonsági Bizottsága vezeti majd, és jelen lesz a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) képviselete is az egyes országoké mellett.

Egy amerikai hivatalnok gyorsan lehűtötte a kedélyeket, elmondása szerint nem arról van szó, hogy napokon vagy heteken belül újra lehet majd az Egyesült Államokba utazni.

Forrás: Heathrow Airport

Ennek oka, hogy a csoportban résztvevő országoknak, illetve az EU-nak is időre van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a határnyitáshoz köthető feladatokat. A munkacsoport létrejöttéről értesítették a légitársaságokat is.

A Fehér Ház ügyvivője azt is elmondta, hogy csak akkor fogják megnyitni a határokat, ha egészségügyi és járványügyi szakértőkkel egyetértenek a lépés biztonságosságában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel egy időben a CDC 110 ország besorolását módosította, így Kanada, Japán, Mexikó, Dél-Afrika és Irán mellett Magyarország is kedvezőbb besorolást kapott, bár Magyarországra magánúton továbbra sem léphetnek be az amerikai állampolgárok.

Az amerikai légitársaságokat képviselő Airlines for America (A4A) lobbiszervezet üdvözölte a munkacsoport létrehozását, és gyors, tudományos tényeken alapuló döntéshozatalt sürgetett, hogy az oltásban részesülők korlátozások nélkül utazhassanak.

A Reutersnek nyilatkozó amerikai és brit légitársaságok azt közölték, július 4. előtt biztosan nem számítanak a korlátozások feloldására.

Májusban a brit és amerikai légitársaságok közös közleményben kérték a két ország vezetését, hogy csúcstalálkozón vitassák meg az egymás közti transzatlanti útvonalak megnyitását és ezzel a jelenleg korlátozott légiközlekedés újraindítását. Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök a héten Cornwallban tartandó G7 gazdasági csúcson találkozik egymással.