Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a németországi bázison lévő Ryanair pilóták, akik mögé a Vereingung Cockpit pilótaszakszervezet is felsorakozott.

A német Airliners szaklap szerint a tárgyalásokra bizottságot is alakítottak, és az a céljuk, hogy a mostaninál kedvezőbb munkakörülményeket vívjanak ki. Jim Phillips, a szakszervezet vezetője azt mondta, a mostani pilóták már nem csak egy megállóként tekintenek a légitársaságra, ahol össze lehet gyűjteni néhány repült órát, és a tapasztalattal továbbállnak, hanem hosszútávon terveznek a Ryanairrel.

Sokan a bázis környékén vettek házat, alapítottak családot, a folytatáshoz azonban stabilabb és kiszámíthatóbb háttérre van szükségük – tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

A pilóták mellett korábban már a légiutas-kísérők is tárgyalásokat kezdeményeztek a Ryanairrel, a téma náluk is elsősorban a jogi háttér biztosítása, vagyis az, hogy ne ideiglenes szerződésekkel foglalkoztassák őket, hanem állandó munkaszerződésük legyen. Mögéjük is felsorakozott már egy tapasztalt és erős szakszervezet, az Ufo, akik 700-1000 Ryanaires légiutas-kísérőt képviselnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Állításuk szerint a Ryanair illegális módon foglalkoztatja a munkavállókat Németországban, mivel a munkavállókat ír szerződéssel, és ír jog szerint alkalmazza, ennek köszönhetően egyebek közt kevesebb szabadságot kell kiadnia.

Michael O’Leary, a légitársaság vezérigazgatója eddig sem állt szóba a szakszervezetekkel, de a helyzet annyiban megváltozott, hogy egyre több pilóta és légiutaskísérő lázad fel jobb munkakörülményekért. Szintén a szakszervezetek malmára hajthatja a vizet, hogy az október végi kényszerű járattörlési akció is munkaügyi okokból pattant ki.