Műszaki probléma miatt Budapesten szállt le a Wizz Air Bécs – Keflavik járata szombaton reggel. A repülőgép személyzete közvetlenül a bécsi felszállás után döntött a budapesti kitérő mellett, a leszállást megelőzően a repülőgép mintegy egy órán keresztül fogyasztotta az üzemanyagot Tápiósáp térségében.

A Wizz Air HA-LTD lajstromjelű, Airbus A321-231 típusú repülőgépe szombaton reggel háromnegyed hét előtt pár perccel indult Bécsből Keflavikba. A repülőgép a bécsi 29-es jelű futópályáról végrehajtott felszállást követően néhány perccel fordult Budapest felé.

A budapesti kitérőre információink szerint technikai okok miatt volt szükség, a repülőgép személyzete nem tudta behúzni az A321-es orrfutóját.

Az érintett HA-LTD a Wizz-flotta 100. repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Az A321-es Tápiósáp környékén több várakozó kört (holding) is lerepült alacsony magasságon, hogy a felesleges üzemanyagot elfogyassza, elkerülendő a túlsúlyos leszállást.

A repülőgép szombaton reggel negyed nyolc után néhány perccel biztonságosan leszállt a budapesti repülőtér 31R futópályáján, majd a számára kijelölt állóhelyre gurult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A személyzet nem jelentett vészhelyzetet, a budapesti repülőtéren csak készenlétet rendeltek el, a virtuális radarképek tanúsága szerint a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei a laktanya előtt várakoztak, majd a leszállást követően a kijelölt állóhelynél vizsgálták át a repülőgépet.

Az eseményről elküldtük kérdéseinket a Wizz Air-nek, a légitársaság az alábbi közlést juttatta el az AIRportalnak: “Március 9-én a Wizz Air W6 2857-es számú, Bécsből Keflavíkba tartó járatán röviddel a felszállás után a futómű hibájára utaló jelzés jelent meg a pilótafülkében. A repülőgép eseménytelenül és biztonságosan leszállt Budapesten, ahol rendkívüli műszaki ellenőrzést végeztek el rajta. A jelzés okát azonosították, a hibát pedig kijavították. A repülőgép várhatóan 3 óra késéssel fog megérkezni Keflavíkba. A Wizz Air minden érintett utastól elnézést kér a kellemetlenségért, ám utasaink, személyzetünk és repülőgépeink biztonsága továbbra is a legfontosabb légitársaságunk számára.”