Négy arab ország, az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd Arábia, Bahrein és Egyiptom is lezárja légterét a katari repülőgépek előtt. A döntés azt követően született meg, hogy az említett országok megszakították a diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mondván az terrorista csoportokat támogat és destabilizálja a térséget.

A döntés következtében a katari lajstromozású repülőgépeket – köztük a Qatar Airways gépeit – 24 órán belül kitiltja a légteréből az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein, Egyiptom és Szaúd Arábia pedig később hoz döntést arról, hogy mikortól lép életbe a tiltás.

Ez azt jelenti, hogy a katari repülőgépek nem teljesíthetnek járatokat az érintett országokba, valamint át sem repülhetnek az országok légterein, el kell kerüljék azokat.

A Qatar Airways egyik Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Qatar Airways egyik Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A Qatar Airways egyelőre csak egy szűkszavú közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, melyben a Szaúd Arábiába közlekedő járataik leállításáról írtak, de nagy valószínűséggel a légitársaságnak törölnie kell a másik három érintett országba repülő járatait is.

Egyelőre nem ismert, hogy a Qatar Airways egyéb útvonalait és járatait érintik-e az országgal szemben elrendelt szankciók, illetve kell-e bármilyen menetrendi változásra számítani emiatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szaúd Arábia, Bahrein, valamint az Egyesült Arab Emirátusok légteréből történt kitiltás komoly problémákat okozhat a Qatar Airways számára.

A katari félszigettől nyugatra Szaúd Arábia, délre és keletre pedig az Emirátusok fekszik, így Doha repülőteréről a gépek csak észak, észak-keleti irányba hagyhatják el az ország légterét Irán irányába.

Egyes járatok így csak komoly kerülővel tudnak majd közlekedni, de még nagyobb gond, hogy a kitiltás jelentős kapacitás-problémákat is okozhat a dohai induló és érkező forgalomban.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a térség, így Katar magas légterének forgalmát is Bahreinből irányítják, a katari légiforgalmi irányítók csak az alacsony légtérben dolgoznak. A Katart körül ölelő Bahrain FIR légtérből a Dohába érkező és az onnan induló repülőgépek is csak egy-egy útvonalon, valamint be- és kilépési ponton keresztül közlekedhetnek.

Az ATWOnline által megkérdezett szakértő szerint egyelőre beláthatatlan, hogy miként érintik a oneworld tag Qatar Airways forgalmát és globális menetrendjét az országgal szemben elrendelt szankciók.

A légitársaság Egyiptom három, Szaúd Arábia kilenc, az Egyesült Arab Emirátusok négy városába repült, továbbá Bahreinbe is teljesítenek járatokat foglalási rendszerük szerint.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


Az Etihad Airways közleménye szerint az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti légitársasága 2017 június 6-án reggeltől felfüggeszti az összes dohai járatát. Az utolsó Etihad járat helyi idő szerint hajnali 02:45-kor száll fel Abu Dhabi-ból Dohába (EY399) és hajnali négy órakor indul vissza (EY390).

Az Emirates szintén felfüggeszti összes Dubaj – Doha járatát 2017 június 6-án reggeltől, az utolsó Emirates járat (EK847) helyi idő szerint 02:30-kor száll fel Katar irányába és 03:50 indul vissza Dubajba.

Az Egyptair, a Saudia és a bahreini Gulf Air egyelőre nem adott ki közleményt a doha-i járataik törléséről.

Az Emirates eddig óriási forgalmat bonyolított a két város között, a légitársaság naponta kilenc járatot üzemeltetett Dubaj – Doha útvonalon Boeing 777-300ER repülőgépekkel. Tavaly decembertől pedig a kilenc közül az egyik járatot már Airbus A380-assal szolgálták ki. Ez volt a világon a legrövidebb A380-assal teljesített útvonal, hiszen a két város légvonalban mindössze 379 kilométerre fekszik egymástól.

A tiltás nem csak a légiközlekedést érinti, az országok a szárazföldi határaikat, hajózási útvonalaikat is lezárják Katar előtt, a katari állampolgároknak és diplomatáknak is el kell hagyniuk az érintett országokat.