A történelmi jelentőségű diplomáciai kapcsolatfelvétel és a légügyi egyezmény megkötése után novemberben elindulnak a rendszeres kereskedelmi járatok is, három izraeli és egy emírségekbeli légitársasággal.

A The National című gazdasági lap a dubaji repülőtér üzemeltetőjének közlésére hivatkozva azt jelentette, hogy három izraeli légitársaság is járatokat indít Dubaj és Tel-Aviv között.

Az El Al naponta kétszer közlekedik majd Boeing 787-essel, az Israir hetente hatszor Airbus A320-assal, az Arkia pedig naponta egyszer Embraer E195-össel.

Az első járatok a tervek szerint decemberben indulnak el, de a pontos menetrendjük még nem ismert.

Az El Al Boeing 787-essel közlekedik majd Tel-Aviv és Dubaj között (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Ezt megelőzően a Flydubai fogja az első menetrend szerinti kereskedelmi járatot teljesíteni az útvonalon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fapados cég november 26-án repül először Dubaj és Tel-Aviv között, ezt követően hetente 14-szer közlekedik majd. A hétvégén a légitársaság már egy charterjáratot is üzemeltetett.

A dubaji repülőtér helyettes vezetője azt közölte: mindkét fél érdekelt a légi útvonalak megnyitásában, mert ennek segítségével teremthető meg a két ország közötti üzleti és turisztikai kapcsolat.

A lépésre azok után kerülhetett sor, hogy az Egyesült Államok közvetítésével diplomáciai kapcsolatot létesített Izrael és az Egyesült Arab Emírségek. A történelmi eseményt követően az első, ünnepi különjáratot augusztus 31-én az El Al Boeing 737-ese teljesítette Tel Aviv és Abu-Dzabi között.

Később a két ország légügyi egyezményt is aláírt, ez tette lehetővé mindkét ország fuvarozói számára az új kapcsolatok kiépítését.

Egyébként az első öböl-menti cég, amely az Emírségekből Izraelbe repült, az Etihad Airways volt, amely október 19-én Abu-Dzabiból Tel Avivba teljesített különjáratot.