Négy százalékos béremelést ajánlott az Air France a francia hajózó személyzetnek és reméli, hogy ezzel véget vethet a bérvitában zajló sztrájksorozatnak.

A Reuters szerint Ben Smith, az Air France-KLM új vezérigazgatója egy szombati egyeztetésen 2 százalékos béremelést ajánlott januárig visszamenőleg, illetve további 2 százalékkal nagyobb fizetést biztosítana jövő év januárjától.

A szakszervezetek legkésőbb kedden válaszolnak az ajánlatra. Az Air France a hírügynökség megkeresésére nem kommentálta az ajánlatot, annyit közölt, hogy a megbeszélések nem hivatalos tárgyalásnak minősültek.

Fotó: AIRportal.hu

A pilótákat tömörítő Légiközlekedési Pilóták Szövetsége (SNPL) szakszervezet korábban az inflációra hivatkozva 5,1 százalékos béremelést követelt. Mivel az Air France korábbi vezetése legfeljebb reálértéket megtartó, tehát az infláció mértékével megegyező béremelést ajánlott, a pilóták és légiutas-kísérők többször is sztrájkba léptek.

A társaság augusztus elején kiadott, első féléves üzleti jelentése szerint az Air France 12 napos sztrájkja 335 millió eurójába került a cégcsoportnak. Részben emiatt a francia-holland vállalat adózott eredménye a tavalyi 451 milliós nyereség után 158 milliós adózott veszteségbe csapott át.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nem mellékes hatásként a sztrájkok kötvetett hatásai miatt távozott székéből Jean-Marc Janaillac, az Air France-KLM korábbi vezetője, a légitársasági szövetséget több hónapig Franck Terner és egy szakértői csapat vezette, helyére érkezett szeptemberben az Air Canada korábbi üzemeltetési vezetője, Ben Smith.