Az USA kormányzatát hibáztatja az Aeroflot orosz állami légitársaság, mert járattörlésekre kényszerülhet, amiért megnehezítették az orosz légiutaskísérők és pilóták amerikai vízumszerzését.

Az utóbbi időben nagy mértékben lelassították a vízumkérelmek elbírálását minden orosz állampolgár számra az amerikai hatóságok, és ez alól még a nemzetközi járatok pilótái és légiutas kísérői sem élveznek kivételt.

Ezért az Aeroflot, mint az egyedüli orosz légitársaság amely Oroszország és az USA között közvetlen menetrend szerint légijáratot üzemeltet arra kényszerülhet a közeljövőben, hogy személyzethiány miatt törölje a tengerentúlra induló járatainak egy részét.

Tavaly augusztusban ugyanis az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók részeként a zöldkártya kiadásához szükséges meghallgatásra történő behívás maximális időtartamát 85 napra tolták ki, ez azonban mára akár már 250 nap is lehet.

„Ezeket a nehézségeket szándékosan gördítették elénk” – bírálta élesen a Trump-kormányzat intézkedését Dmitry Peskov, az orosz elnök szóvivője egy a Kreml-ben tartott sajtókonferencián.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az eljárásrend megváltoztatásában minden bizonnyal közrejátszik a két ország között az elmúlt időszakban tapasztalt hűvösebb politikai viszony, amelynek következményeként több magas rangú orosz diplomatát is kitiltottak az államokból.

Amennyiben a helyzet változatlan marad, vagy nem sikerül a légiszemélyzetek határátlépési engedélyeinek ügyintézését diplomáciai keretek között felgyorsíttatni, az Aeroflot akár arra is kényszerülhet, hogy tartósan csökkentse a járatsűrűséget amerikai útvonalain – írja az Airways Magazine.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor nagyon nem szeretné, ha megszűnnének ezek a közvetlen járatok, szélsőséges esetben azonban ez nem teljesen elképzelhetetlen.

Az Aeroflot jelenleg négy amerikai nagyvárost, New Yorkot, Los Angelest, Washingtont és Miamit köti össze az orosz fővárossal. A járatokat a cég amerikai gyártású Boeing 777-300ER gépeivel teljesíti.