Svédország nem ad újabb tőkeinjekciót a veszteséges Scandinavian Airlines számára, de lehetővé teszi, hogy a cég az állammal szembeni tartozásait részesedéssé alakítsa, hosszabb távon viszont megválna tulajdonrészétől.

Karl-Petter Thorwaldsson svéd ipari miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy az állam nem ad friss tőkét a SAS-nak.

A súlyos pénzügyi problémákkal küzdő cég likviditásának fenntartása érdekében azonban az ország lehetővé teszi, hogy a légitársaság az állammal szembeni tartozásait tőkévé konvertálja. A cég üdvözölte a döntést, amelyet fontos lépésnek tart a sikeres átalakítás felé.

Ennek ellenére a miniszter bejelentését követően a SAS részvényei mélyrepülésbe kezdtek, 14 százalékot veszítettek értékükből.

Fotó: AIRportal.hu

Az MTI korábbi híre emlékeztet arra, hogy a légitársaság a múlt héten jelentette be: nem sikerült elérnie a „SAS Forward” néven elindított szerkezetátalakítási programjában kitűzött célokat. A cég közlése szerint 9,5 milliárd svéd korona (970 millió dollár) adósságot kellene részvénytőkévé átalakítania ahhoz, hogy megőrizhesse fizetőképességét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A svéd és a dán kormány a SAS legnagyobb részvényesei, egyaránt 21,8 százalékos tulajdoni hányaddal. Dánia június közepén dönt a légitársaság további finanszírozásáról, közölte az ország pénzügyminisztere.

A közelmúltban a svéd sajtó arról cikkezett, hogy meg nem nevezett külföldi befektetők vásárolnák be magukat a légitársaságba, egy tanácsadócéget bíztak meg az ügylet előkészítésével. Az ügylet feltétele azonban a cég hatalmas adósságállományának rendezése, valamint a költségszint csökkentése, amely összhangban van a SAS saját átalakítási programjának célkitűzéseivel.