Nem érte el a kitűzött célt a Dubaji Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 2018-ban, az Arab Emirátusok legnagyobb légikikötőjében csak 1 százalékos volt a bővülés tavaly, az egy évvel korábbihoz képest.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a repülőtér tavaly 89,1 millió utast kezelt, ez 1 százalékos növekedésnek felel meg. Az üzemeltető azonban ennél némileg többet, 90,3 milliót becsült a tavalyi évre, ugyanakkor azzal vigasztalódhattak, hogy nemzetközi utasforgalom szempontjából még mindig DXB a legnagyobb reptér a világon.

A légikikötő hétfőn közölt adataiból a Reuters azt hámozta ki, hogy a bővülési ütem tízéves mélypontra került, ennek oka pedig részben az Arab Emirátusok gazdasági növekedésének csökkenése.

Forrás: Emirates

Paul Griffiths reptérigazgató a hírügynökségnek tavaly februárban azt mondta, hogy 2019-ben visszatérhet a kétszámjegyű bővülési ütem, amelyet a Flydubai és az Emirates egyre szorosabb kereskedelmi együttműködése is elősegít.

Dubaj fő repülőterén tizenöt éve gyakorlatilag folyamatos volt a forgalombővülés, azonban tavaly decemberben már 1,7 százalékos csökkenés is mutatkozott. Korábbi terveik szerint 2021-re a világ legforgalmasabbjává akarták tenni, ehhez a százmillió feletti Atlantát és az a körüli Pekinget kellene maga mögé utasítania a légikikötőnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2019-es év azonban tartogat még nehézségeket, Dubajban ugyanis tavasszal felújítják az egyik futópályát, emiatt 45 napig a déli futópálya zárva lesz. Az Emirates is több járatot volt kénytelen törölni, köztük budapestieket is. DXB 2014-óta számít nemzetközi forgalom tekintetében a legforgalmasabbnak, London-Heathrow-tól vette el ezt az elsőséget.