A Szuhoj 2017 óta várja az Amerikai Egyesült Államok visszajelzését a Superjet iráni eladásával kapcsolatban, ám választ 2018 végéig továbbra sem kapott.

Forrás: SCAC

Mint ismert, 2016-ban az Irán elleni szankciók feloldásával megnyílt a lehetőség az ország légitársaságainak, hogy modernizálják flottájukat. Ezt a piacot célozta meg – nyugati vetélytársai mellett – a Szuhoj is.

Mivel jelenleg az SSJ100-ashoz használt alkatrészek több mint 10 százaléka amerikai gyártóktól érkezik, a típus eladásához az USA Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatalának (OFAC) jóváhagyása is szükséges.

A repülőgépgyártó ennek megfelelően még 2017-ben beadta a hivatalos kérelmet, azonban 2018 végéig nem kapott sem pozitív, sem negatív visszajelzést az amerikai féltől.

Időközben a gyártó elindította programját, amellyel az importált alkatrészeket hazai gyártású, illetve szankció alá nem eső termékekre cserélik. Ahogy arról az AIRportal.hu beszámolt, ennek a változatnak a megvásárlásáról két iráni légitársaság már szándéknyilatkozatot is aláírt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett a Superjet továbbfejlesztésébe is belefogott a gyártó, ennek végén az új variáns üzemeltetési költségei jelentősen kisebbek lesznek az eredetihez képest. A program hatékonyságát növeli az alkatrészek egy részének olcsóbb árazása, valamint az is, hogy ezentúl nem kell harmadik féllel is egyeztetni az új repülőgépek eladását.