Leállította az október végén szerencsétlenül járt Boeing 737 MAX-ának hangrögzítőjének keresését a Lion Air, de az indonéz hatóságok hamarosan tovább kutatnak az eszköz után.

Mint megírtuk, a légitársaság korábban 2,6 millió dollár ráfordítással egy hajót is bérelt, hogy felkutassa a Jáva-tengerbe zuhant gép pilótafülkéjében lévő hangrögzítőt.

A Reuters hírügynökség mostani jelentése szerint Danang Mandala, a légitársaság szóvivője elmondta, a keresést szombaton leállították, de a balesetvizsgáló bizottság csütörtökön már jelezte: amint lehet, újraindítják, erről már megkezdték a tárgyalást az indonéz haditengerészettel. Hozzátette: eszközeik nem lesznek olyan modernek, mint a Lion Air által felbérelt MPV Everest kutatóhajó, de a fedélzeten lesz olyan eszköz, amellyel be tudják mérni az adatrögzítőt. A keresés legkorábban a jövő héten indulhat el.

Forrás: Boeing

A hangrögzítő megtalálása kiemelten fontos a baleset okainak megértésében, mivel a pilótafülkében elhangzottak, valamint a jelzések hangjai is segíthetnek a nyomozóknak az események feltárásában.

A hangrögzítő jeladói 90 napig sugároznak, de nehezíti a keresést, hogy a Jáva-tenger azon részén, ahol a gép lezuhant, nagyon erős az áramlás és hordalékkal teli a víz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eközben az áldozatok mellett már az első tiszt családja is pert indított Chicagóban, a Boeing székhelyén a repülőgépgyártó ellen, azt állítva, hogy a 737 MAX 8-as indokolatlanul veszélyes volt, mivel a sebesség- és állásszögjeladók ellentmondásos adatokat közöltek.

A Lion Air JT610-es járata október 29-én zuhant le 13 perccel a felszállás után. A fedélzeten lévő 189 emberből senki nem élte túl a tragédiát. Ez volt 2018 legtöbb emberéletet követelő légikatasztrófája.