A Trump-adminisztráció elkaszálta elődje, Barack Obama azon kezdeményezését, amely átláthatóbbá tette volna a légitársaságok jegyárképzését. A légicégek örülnek, a fogyasztóvédelem kevésbé.

A Denver Post beszámolója szerint a Közlekedési Minisztérium csütörtöki döntése szerint visszavonják az Obama-kormányzat által a viteldíjak jobb átláthatósága érdekében tett. Emellett visszavonulnak egy másik javaslat mögül is, amely a bevételekkel kapcsolatban kényszerítette volna tételesebb beszámolóra a légicégeket. Az indokolás szerint a plusz információ nem szolgálta volna a köz érdekét és jelentős többletköltséggel járt volna.

Az Obama-kormányzat által kezdeményezett módosítás az vonta volna magával, hogy a teljes, minden költséget mutató jegyárat ne csak a foglalás végén, hanem már az elején fel kellett volna tüntetni. Emiatt ugyanis az utasok, sőt az utazási irodák is sokat panaszkodnak, mondván, csak a fizetés előtti utolsó lépésnél tudják meg, pontosan mennyibe is fog kerülni a jegyük.

Fotó: Ostrava Airport

A légitársaságokat tömörítő Airlines for Amerca lobbicsoport üdvözölte a kormányzat döntését, mondván a minisztérium felismerte, hogy a légitársaságoknak megvan a szabadsága ahhoz, hogy saját maga határozza meg a termékek árát és annak kijelzését.

A kongresszus demokrata képviselői, illetve a fogyasztóvédelmi csoportok nem értettek egyet a lépéssel, mondván így nem a légiutasokat fogják védeni a nagyobb transzparenciával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Consumer Union nevű fogyasztóvédelmi csoport közleményében az írta, a repülőjegyek árösszetétele akkor változott meg radikálisan, amikor a hagyományos légitársaságok is elkezdtek a poggyászért, ételért, mindenféle ellátásért külön díjat kérni, és ezek a bevételek kiegészítő árbevételként szerepelnek az elszámolásban.

Ez azonban azzal is járt, hogy a jegyek végleges árát egy egyszerű kereséssel már nem lehet megmondani, így az összehasonlítás is nehezebb. Sőt néhány légitársaság a harmadik fél által intézett kereséseknél el is tüntette ezeket az árakat és csak a jegyárat szerepeltetik.