A hatóságok egyelőre nem találják a múlt héten lezuhant Sriwijaya Air Boeing 737-es hangrögzítőjének memóriamodulját, de várakozások szerint a napokban előkerülhet. A vizsgálók eközben le tudták tölteni a fedélzeti adatrögzítő által tárolt információkat.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a búvárok ugyan megtalálták a hangrögzítő dobozát, illetve a jeladót, amely a vízbe csapódáskor aktiválódott. A berendezés memóriamodulja azonban még nem került elő. Abdul Rasyid, a kutatásban résztvevő haditengerészet tisztje azt mondta, reményei szerint napokon belül ezt is meg fogják találni a tengerfenéken.

Eközben a balesetvizsgáló hatóságoknak sikerült adatot letölteni a hét elején megtalált és kiemelt repülési adatrögzítőből.

Forrás: Basarnas via Twitter

A jelentések szerint 330 paramétert tartalmazó csomaghoz jutottak hozzá, jó állapotban. Ezen adatokból egyebek közt a balesetet szenvedett repülőgép sebessége, útvonala, a hajtóművek teljesítménye és a fékszárnyak állása is kiderült.

A kinyert információk is alátámasztották azt a roncsok állapotából levont feltételezést, hogy a 26 éves Boeing 737-500-as mindkét hajtóműve működött, amikor a felszállás után nem sokkal a tengerbe csapódott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A balesetvizsgáló bizottság a nemzetközi előírásoknak megfelelően 30 napon belül végez az előzetes jelentéssel, amelyet nyilvánosságra hoz.

A Sriwijaya Air repülőgépe múlt szombaton zuhant a Jáva-tengerbe a Jakartából végrehajtott felszállást követő harmadik percben. A repülőgép a légitársaság 182-es járatával a Borneó szigetén lévő Pontianakba repült, a fedélzeten 62-en voltak, senki nem élte túl a balesetet.