Alig három perccel a felszállás után eltűnt a radarokról az indonéz Sriwijaya Air Boeing 737-500-asa, amely Jakartából a Borneó szigetén lévő Pontianakba tartott. Helyi lapértesülések szerint a tengerben több roncsot is találtak, szemtanúk a tengerbe zuhanó repülőgépről számoltak be.

Friss cikkünk a témában itt olvasható!

Néhány perccel a jakartai repülőtérről végrehajtott felszállást követően meredek süllyedésbe kezdett, majd a tengerbe zuhant az indonéz Sriwijaya Air SJ 182-es számú járatát teljesítő Boeing 737-500-as repülőgép.

Forrás: Flightradar24.com

A Flightradar24.com azt közölte a közösségi médiában, hogy a PK-CLC lajstromjelű, 26 éves Boeing közel 11 ezer láb (3 300 méter) magasságot ért el a jakartai repülőtér 25R jelű pályájáról való felszállás után, majd alig 1 perc alatt ugyanennyit süllyedt.

A virtuális radarok adatai szerint a meredek süllyedés első szakaszában a gép sebessége 300 csomóról alig több mint 100 csomó közelébe csökkent, ezt követően a 737-es a radarjelek megszűnéséig 350 csomó körüli sebességre gyorsult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utolsó jeleket az indonéz fővárostól északra lévő Jáva-tenger fölött fogták helyi idő szerint 14:40-kor.

Az indonéz kutató-mentő szolgálat vezetője később megerősítette, hogy a repülőgép nem adott le vészjelzést. A hatóságok egyelőre nem fogtak jeleket a repülőgép fedélzetén elhelyezett vészhelyzeti jeladóról (ELT – Emergency Locator Transmitter), amelynek a lezuhanást követően automatikusan működésbe kellett volna lépnie.

A BBC-nek a katasztrófa helyszínének közelében, egy hajón tartózkodó férfi azt nyilatkozta, hogy a repülőgép meredeken zuhant a tengerbe, majd felrobbant. A környéken tartózkodó hajók később vélhetően a repülőgéphez tartozó roncsdarabokat emeltek ki a tengerből, a helyszínre érkező kutató-mentő egységek pedig találtak egy vészcsúszdát (videó és fotók a cikk alján beágyazott tweetekben tekinthetők meg), az Aviation Safety Network szerint. Az indonéz hatóságok még vizsgálják a tengerben talált roncsdarabok eredetét.

A 737-es fedélzetén 62-en tartózkodtak, 56 utas és 6 fős személyzet, az adatot később az indonéz hatóságok és a légitársaság is megerősítette. A gépen hét gyermek és három csecsemő is volt.

Forrás: Sriwijaya Air

Később a légitársaság a Twitteren publikált közleményében elismerte, hogy katasztrófa érte az SJ 182-es számú járatukat.

A baleset idején az időjárás-jelentés szerint borult, esős idő volt a jakartai repülőtér térségében, nem sokkal a baleset előtt zivatar volt a közelben.

A Sriwijaya Air 2003 óta működik, az ország harmadik legnagyobb légitársasága, főleg belföldi utakat teljesít. Flottája 19 Boeing 737-esből áll.

A balesetben érintett Boeing 737-524 típusú repülőgép több mint 26 éves volt, 1994. május 13-án hajtotta végre első felszállását, az amerikai Continental Airlines, majd a United Air Lines flottájában repült N27610 lajstromjellel. A Sriwijaya Air 2012. május 15. óta üzemeltette, 8 üzleti és 112 turista osztályú üléssel a fedélzeten.

A Twitteren nem sokkal a gép eltűnése után megjelentek olyan képek, amelyek tengerből kihalászott roncsokat ábrázolnak.