Nemzeti légitársaságon gondolkodik Szlovákia, hogy légi úton is összekösse a nagyobb szlovák városokat – írta Robert Fico szlovák miniszterelnök szavait idézve a ch-aviation.

A miniszterelnök elmondása szerint a Pozsony-Poprád/Tátra-Kassa háromszögben szeretnék a légi összeköttetést biztosítani, ezzel összekötve a fővárost a népszerű síparadicsommal.

A szlovák közszolgálati médiának adott interjújában Robert Fico arról nem beszélt, hogy milyen üzleti formában üzemeltetnék a légitársaságot, és az indulás időpontja is kérdéses, azt viszont elmondta, hogy egy, maximum két géppel repülnék a járatokat.

Szlovákia története során a légitársasági kezdeményezéseknek mindig ugyanaz lett a vége: pár hónap, esetleg pár év üzemelés után a társaságok csődbe mentek. Nem tudni, hogy Robert Fico ezek után milyen piaci rést lát, amelyet egy nemzeti légitársaság hatékonyan ki tudna tölteni.

Elképzelése szerint azon városoknak kellene összegründolni a a légitársaságot, amelyekbe közlekednének a járatok, és közvetlen állami támogatásban nem részesítenék, mivel az az uniós jogokkal szembe menne.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A 2011-ben indult, majd hónappal később leállt charter légicég, a Slovakian Airlines Beoing 737-500-asa. Fotó: Slovakian Airlines

Szlovákiában 2007-óta nincs nemzeti légitársaság, addigi Slovak Air ekkor húzta le a rolót. Ezt követően de-facto légitársaságként a Magyarországon is egykor üzemelő Sky Europe diszkont légitársaság működött, de két évvel később ők is megszűntek. Utolsó mementójuk, egy Boeing 737-est Budapesten van, a TEK gyakorlatozik rajta.

Pozsonyban az anna.aero adatbázisa szerint tavaly a teljes évben 1,6 millió, Kassában pedig 436 ezer utast kezeltek. A pozsonyi Stefanik-repülőtéren elsősorban a Ryanair és a Wizz Air üzemel, az elég beszédes, hogy ők még nem repültek rá ezekre az útvonalakra, bár Boeingekkel és Airbusokkal nehezen teljesíthetőek az ilyen rövid távok. Poprádból a Wizz Air, illetve az airBaltic, Kassából pedig a szezonális chartereken kívül az Aegean, a CSA, a LOT, a Turkish Airlines és a Wizz Air is repül.

Pozsonyból jelenleg Poprádra 4 óra, Kassára 4,5 óra alatt lehet eljutni autóval, vagy Kassába Bécsből repülővel 55 perc alatt is megtehető az útvonal. Emellett a CSA már üzemeltet egy járatot Pozsony és Kassa között.