Miután tavaly érdeklődését fejezte ki a közpénzekből megmentett El Al, hogy érdekli őt versenytársa, az Arkia, ajánlatot is benyújtott a cég felvásárlására.

Mint arról korábban beszámoltunk, az El Al több részletben is tízmillió USA-dolláros nagyságrendben kapott állami támogatást. Emellett kénytelen volt dolgozói harmadát elbocsátani, több járatot megszüntetett, flottája pedig 45-ről 29 példányra zsugorodik, a céget átszervezték és részben privatizálták.

Mindez azonban nem akadályozta meg a menedzsmentet abban, hogy megkísérelje versenytársa, az Arkia felvásárlását, erre most adta be nem kötelező érvényű vételi ajánlatát.

Ha sikerül megállapodni, akkor az Arkia az El Al leányvállalata lesz, a tulajdonosai pedig 10-14 százalékos részesedést kapnak a nemzeti légitársaságban részvények formájában.

Fotó: AIRportal.hu

A Reuters jelentése arra nem tér ki, hogy mekkora piaci értéket képviselhet a tranzakció. Amikam Ben Zvi, az El Al elnöke azt mondta, nagyon hosszú még az út az ügylet sikeres lezárásáig, de az Arkia felvásárlása a társaság stratégiai céljai közé tartozik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az El Al először tavaly év végén jelezte, hogy érdeklődik versenytársa iránt, amelyet a Nakash Group birtokol. Az Arkia jelenleg hét repülőgéppel teljesít főként belföldi és európai járatokat.

Az El Alt elsősorban az eilati résidők érdeklik, a cég régóta szeretne a Vörös-tenger partján lévő üdülővárosba is járatokat indítani, azonban az ottani résidőket az Arkia és az Israir birtokolja. Utóbbi céget szintén próbálták felvásárolni, de az üzlet a versenyjogi hatóságok döntése miatt nem jött össze.