A Budapest Airport lapunknak adott válasza szerint a reptér környezetvédelmi engedélye és a zajgátló védőövezetről szóló határozat hatályon kívül helyezése nincs hatással a mindennapi működésére.

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az eddig érvényben lévő, 2016-ban kihirdetett, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zajgátló védőövezetéről szóló határozatot – jelentette be a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület Facebook oldalán, amelyet a Spabook.net vett észre – írta a hvg.hu.

A portál cikke szerint a Kúria egy héttel korábban pedig jóváhagyta az egyesület Pest Vármegyei Kormányhivatal ellen indított, a reptér környezetvédelmi engedélyének hatályon kívül helyezését kérő indítványát.

„Ez azt jelenti, hogy a Kormányhivatalnak mint környezetvédelmi hatóságnak új eljárást kell lefolytatnia, és meg kell vizsgálnia a lakosság bevonásával azt, hogy 2006 óta történt-e jelentős fejlesztés a repülőtéren. Ha igen, akkor egy minden környezeti tényezőre kiterjedő Környezeti hatástanulmányt kell elkészíttetnie az üzemeltetőnek a reptér további üzemeltetéséhez” – kommentálta a döntést az egyesület.

Forrás: Budapest Airport

Álláspontjuk szerint immár nemcsak hogy érvényes környezetvédelmi engedélye nincs jelenleg a repülőtérnek, hanem az ahhoz érdemben szükséges zajgátló védőövezete sincs már meg. Hozzátették: szerintük tehát a két kijelölő hatóság (jogutód szerv), a Kormányhivatal és az Építésügyi és Közlekedési Miniszter teljesen hibásan határozta meg a Liszt Ferenc-repülőtér környezetvédelmi kibocsájtásának számait, nem mérte fel megfelelően a környezetszennyezését, az emberek károsításának mértékét, és immár bizonyítottan az egyik szerv sem végezte megfelelően a dolgát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A zajgátló védőövezetet a légiközlekedési hatóság jelöli ki mérések és számítások alapján, ez lényegében a reptér környezetének az a része, amely a normál közlekedési zajnál nagyobb zajterhelést kap. Ez nem csak a környezetvédelmi engedély miatt fontos: a védőövezet és az azon belül meghatározott alövezetek függvényében lehet a területen telkeket kijelölni, építkezni, intézményeket működtetni, illetve a zajvédő övezetben már létező építmények zajszigetelése érdekében a reptérnek programot kell indítania. Sőt az övezet leginkább zajterhelt részén az ingatlantulajdonosok igényelhetik a reptértől az ingatlanjuk megvásárlását.

A Budapest Airport az AIRportal.hu megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a vállalat minden szükséges engedély birtokában, a hatályos és vonatkozó jogszabályokkal összhangban végzi a repülőtér üzemeltetését.

A Budapest Airport valamennyi fejlesztése és beruházása a jogszabályoknak és törvényi előírásoknak megfelelően, a magyar hatóságok által kiadott engedélyek alapján valósult meg. A Budapest Airport minden esetben aszerint járt el, ahogyan az illetékes hatóságok az adott eljárás folyamatát meghatározták. A környezetvédelmi engedély esetében a Kúria, a zajgátló védőövezet esetében a bíróság mostani döntése magára a hatósági eljárások folyamatára vonatkozott, így további tájékoztatást a légügyi hatóság, illetve a környezetvédelmi hatóság adhat.

A hivatkozott bírósági döntés nincs hatással a budapesti repülőtér mindennapi működésére.