Stratégiai együttműködésre lép november 19-től az észt Nordica légitársaság és a lengyel LOT. Az együttműködés kezdetétől a Nordica a LOT jegyértékesítési rendszerét kezdi el használni és a járatai a lengyel légitársaság kódjai (LO/LOT) alatt repülnek a jövőben – adta hírül közleményében a két légitársaság.

A Nordica egyik Bombardier CRJ repülőgépe még Adria felirattal Bécsben. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Nordica egyik Bombardier CRJ repülőgépe még Adria felirattal Bécsben. (Fotó: AIRportal.hu)

A cégek közötti stratégiai együttműködési szerződés keretében a LOT a Nordica csoport Regional Jet leányvállalatában 49%-os tulajdonrészt szerzett.

Az együttműködés életbe lépésével egy időben a Nordica szerződése a szlovén Adria Airways-szel megszűnik. Mint ismert az Estonian megszűnését követően az észt állam által létrehozott új légitársaság az Adria Airways engedélyeit és kereskedelmi platformját használta annak érdekében, hogy az új légitársaság mielőbb a korábbi helyébe léphessen.

A Nordica két darab Bombardier CRJ-900-as repülőgépét bocsátja a LOT rendelkezésére wet-lease szerződés keretében.
A repülőgépek a Nordica személyzetével repülnek majd a LOT útvonalain, elsőként Varsó és Stockholm között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A LOT ideiglenesen az egyik Embraer regionális repülőgépét azonban Tallinba helyezi át, ahonnan a Nordica müncheni járatait ez a repülőgép teljesíti majd.

Az összes Nordica járat a LOT kódjai alatt működik majd a jövőben (LO8001 és 8999 közötti járatszámok) és a repülőgépekre is rákerül majd az „Operated by LOT” felirat. A Nordica összes járatára a lengyel légitársaság minden létező értékesítési csatornáján keresztül lehet majd repülőjegyeket vásárolni.

Az együttműködésnek köszönhetően a LOT számára megnyílik a lehetőség arra, hogy az

intenzív regionális terjeszkedéséhez igénybe vegye a Nordica Bombardier CRJ 700-as és 900-as repülőgépekből álló flottáját és az üzemeltetéshez szükséges személyi állományt, anélkül, hogy saját munkavállalói létszámát kellene bővítenie.

Az első időkben kettő, majd később három repülőgép is a LOT útvonalhálózatán fog repülni, melytől a LOT nagyobb rugalmasságot és költséghatékonyabb működést vár.

Boeing 737 MAX 8 a LOT színeiben. (Forrás: ALC) | © AIRportal.hu

Boeing 737 MAX 8 a LOT színeiben. (Forrás: ALC)

A LOT az elmúlt évek pénzügyi gyengélkedését követően idén jelentősen, 25 új útvonallal bővítette hálózatát, melyből kettő új hosszú távú járatot jelent, Tokióba és Szöulba.

Jövőre a lengyel légitársaság két újabb, tengeren túli útvonalat indít, Newarkba és Los Angelesbe és számos újabb európai célállomásra indulnak majd új járataik.

A LOT az útvonalhálózatának bővítése mellett újabb Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépekkel, valamint Boeing 737-800-as és Boeing 737 MAX 8 repülőgépekkel bővíti a flottáját amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk.

A Nordica légitársaságot, vagyis a Nordic Aviation Group AS csoportot 2015-ben az észt állam hozta létre 2015-ben. A cég 15 célállomásra repül tallini központjából Európa-szerte. A Regional Jet leányvállalat, melyben most a LOT 49%-os tulajdonrészt szerzett, a Nordica csoporton belül a napi szintű légitársasági üzemelésért felel, jelenleg 120 munkavállalója van, köztük a pilóták és a légiutaskísérők is ezen vállalat alkalmazásában állnak.