A Norwegian nyomdokaiba ered az Air Canada, bár nem a diszkontosítás, hanem a géphasználat terén: a montreali cég jövőre Boeing 737 MAX-okkal teljesít transzatlanti járatokat Európába.

A légitársaság tájékoztatása szerint a hamarosan megérkező Boeing 737 MAX 8-asokat a Norwegianhez hasonlóan használnák fel: Írország és Kanada között indítanak járatokat a 2018-as nyári szezonban.

Egyelőre két útvonalat nyitnak meg, Toronto-Pearson és a lízingcégek paradicsoma, Shannon, valamint Montreal-Tudeau és Dublin között. Az elsó járatok 2018 márciusában indulnak és mindkét célállomásra hetente négyszer közlekednek majd.

Előreláthatólag az első két Boeing 737 MAX 8-as még ebben az évben megérkezik az Air Canadához, abban az évben további 16 landol majd Torontóban a ch-aviation szerint. A fennmaradó 43 gép 2019 és 2021 között érkezik meg az Air Canada flottájába.

Grafika: Boeing Company

A Norwegian, amely a MAX-ok bejelentése után még úgy tűnt, indító légitársasága lesz a típusnak, műszaki okokból kifolyólag kis csúszással, július végén vette át az első MAX 8-ast, amelyekkel normál székezésű kabinnal, kereskedelmi járaton átrepülné az Atlanti-óceánt. A norvég diszkont légitársaság másodlagos európai, főként ír és Egyesült Államok-beli repülőterek között indít majd járatokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A low-cost légitársaság Edinburgh, Belfast, Cork, Shannon és Dublin repülőtereiről New York, Boston és New England környékén található másodlagos repülőterekre hetente összesen 38 járatot közlekedtet majd.

A keskenytörzsű repülőgépekkel – például Boeing 757-esekkel – számos légitársaság üzemeltetett már transzatlanti utakat, a most is elérhető, különleges, csak business-osztályú járatokon kívül pedig például a kanadai Westjet jár Halifax és Glasgow, illetve St. Johns és Dublin között 737-700-asokkal.

Lesz még egy keskenytörzsű típus azonban, amely szerepet kaphat a transzatlanti útvonalakon is a jövőben. Az Airbus ugyanis megvalósítja az A321neo kiegészítő üzemanyagtartályokkal szerelt LR verzióját. Az amerikai Jetblue és a portugál TAP kijelentette, hogy gondolkodnak transzatlanti járatokon a típussal.