Bevásárolta magát a holland kormány az Air France-KLM csoportba: az állam 12,7 százalékra növelte részesedését, amit 14 százalékra kíván bővíteni, hogy nagyobb legyen a befolyása a KLM működésére.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a holland kormány célja, hogy ugyanakkora tulajdonosi hányaduk legyen, mint a francia kormánynak. Mindennek stratégiai célja van: a hollandok növelni szeretnék befolyásukat a KLM-re, ha már a legutóbbi pénzügyi eredmények szerint sokkal több pénzt termelnek, mint a francia légitársaság.

Wopke Hökstra holland pénzügyminiszter kedden azt közölte, hogy az állam 680 millió euróért növelte 12,7 százalékra a részesedését, és ezt 14 százalékra kívánják bővíteni. Hozzátette: ez alapvető lépés a holland érdekek védelméért. “Ez a részesedés biztosítja, hogy ott leszünk az igazgatóságban” – szögezte le, hozzátéve, hogy nem befektetésként kezelik az ügyet, hanem a holland gazdaság és az amszterdami repülőtér érdekeinek védelmét látják el.

Fotó: AIRportal.hu

A lépés természetesen meglepte a francia kormányt, pedig pár héttel korábban már kialakult egy kisebb konfliktus a holland fél és az Air France-KLM többségében franciák által vezetett irányítása között, a növekvő holland befolyás miatt.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter újságíróknak azt mondta, sem őt, sem az Air France-KLM vezetőségét nem értesítették még hivatalosan az ügyletről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A franciák és hollandok közötti ellentét nem először ütközik ki, legutóbb a KLM vezetője, Pieter Elbers miatt volt kisebb csörte, amelyet végül úgy oldottak meg, hogy meghosszabbították akinevezését, cserébe Ben Smith, az Air France-KLM vezére beült a KLM igazgatóságába, így növelve a társaság érdekérvényesítő képességét.