November 7-én repül utoljára Boeing 747-es a United színeiben, a légitársaság erre az alkalomra speciális járatot állított a menetrendbe.

Az amerikai légicég a saját blogján közölte, hogy november 7-én fog utoljára a United színeiben járatot teljesíteni a Jumbo Jet. Az UA747-es járat San Franciscóból indul és Honoluluba tart, a fedélzeten a társaság vezetői, újságírók, meghívott vendégek és fizető utasok is lesznek.

A meghirdetett jegyeket pár óra alatt elkapkodták, már nincs elérhető jegy a járatra.

A United azon az útvonalon repteti meg utoljára az ikonikus gépet, amelyen először közlekedtette a típust 1970-ben. A United gondoskodik arról, hogy ez ne csak egy szimpla utazás, hanem időutazás is legyen. A fedélzeten a 70-es években felszolgált ételeket lehet választani, a légiutas-kísérők is az akkor használt formaruhába öltöznek, és a gépet is átnevezik, a „Friend Ship” nevet kapja, mint az a 747-es, amely az első volt a flottában.

Az N4703U lajstromú első United 747-es. Fotó: United Airlines

Az ünnepség már a beszállító kapuknál megkezdődik, a United korábbi munkavállalói osztják meg gondolataikat a géppel kapcsolatban, a járat helyi idő szerint 11 órakor indul és 14.45-kor landol Hawaii szigetén, ahol szintén ünnepi fogadtatásban lesz része.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A United tavaly márciusban jelentette be, hogy 2018 év végétől kivonja a Jumbo jeteket a flottából, később azonban egy évvel előre hozták a döntés végrehajtását. Mint írták, ez egy keserédes mérföldkő a légitársaság életében, mivel a Jumbo Jet összetéveszthetetlen sziluettjével valamikor a légiközlekedés non plus ultrája volt. Mára viszont vannak hatékonyabb, megbízhatóbb, jobb műszaki tartalmú gépek, amelyek jobb élményt nyújtanak az utasoknak.

Internetes adatbázisok szerint a United az első 747-est 1970 júniusában vette át, az N703U lajstromú gép később a Pan Amhez került, majd átalakították áruszállítóvá és a Kalitta Airnél fejezte be a pályafutását 2008 decemberében, majd szétbontották.

Az utóbbi időben a légitársaságok sorra vonták ki a 747-eseket a flottából, a Qantas, az EVA Air, és a Garuda Indonesia is leállította, vagy a közeljövőben leállítja a 747-eseket.

From a 1970s-inspired menu to retro uniforms, our final 747 flight will be a recreation of our first. uafly.co/r39lcN #UA747Farewell

Posted by United on Montag, 18. September 2017