Nyárra elkészül a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kibővített csomagosztályozója, 50 százalékkal nagyobb területen és kapacitással, a legmodernebb technológiával végzik az induló utasok poggyászainak ellenőrzését.

A Budapest Airport közlése szerint a Skycourt utasforgalmi csarnoka alatt (az előtér szintjén) működő poggyászosztályozó területét 2000 négyzetméterrel, 50 százalékkal növelik meg egy új, a központi részhez csatlakozó épülettel, amely igény esetén tovább bővíthető.

Az új épületrészt a forgalmi előtéren alakítják ki, de az állóhelyeket és gurulóutakat nem kell módosítani.

A Budapest Airport az új csarnok építésével párhuzamosan a csomagrendszer átvilágító berendezéseit is a jelenleg elérhető legjobb eszközökre, az Európai Unió irányelvei szerinti „Standard 3” megfelelésű eszközökre cseréli. A gépek képesek lesznek az átvilágított poggyászok tartalmát három dimenzióban ábrázolni, ami még precízebb biztonsági ellenőrzést tesz lehetővé.

Grafika: Budapest Airport

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, bár a koronavírus-járvány jelenleg nagyon komoly kihívások elé állítja a repülőtér üzemeltetőjét, bizonyos fejlesztések nem állhatnak meg, hiszen az élet előbb-utóbb visszatér a repülőtérre, és az utasokat egy folyamatosan fejlődő repülőtér várja vissza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új épület a nyári szezonra készül el, szeptember végétől pedig már az új átvilágító berendezések segítségével végzik a poggyászok átvilágítását.

A Budapest Airport közleményében emlékeztetett, hogy tavaly jelentősen felgyorsult és kiszámíthatóbbá vált az utasbiztonsági ellenőrzés: az utasok pedig már az elektronikai eszközöket is a kézipoggyászban tarthatják, tavaly a várakozási idő a forgalmasabb időszakokban is 15 perc alá csökkent, ami nemzetközi viszonylatban is rövidnek számít.

Forrás: Budapest Airport