Hiába a 67 százalékkal megugró kerozinár, a Norwegian a tavalyi milliárdos veszteség után idén az első félévben nyereséget tudott termelni.

A légitársaság a honlapján közölt eredménykimutatása szerint az első félévben 32 százalékkal lőtt ki, míg tavaly átszámítva 1,5 milliárd, addig idén már 2 milliárd dollár bevétele keletkezett a társaságnak. Ennek legnagyobb részét a jegyárbevétel tette ki, de a kiegészítő árbevétel is jelentős, 193 milliós plusz forrást jelentett. Utasforgalmuk 14 százalékkal 17,4 millióra emelkedett.

A költségek között messze a legnagyobb tételt a kerozinköltség jelentette: 885 millió dollárt adtak ki csak üzemanyagra, ez 67 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és a személyi jellegű ráfordítások is 32 százalékkal emelkedtek. Az üzemelés teljes költsége így 2,2 milliárd dollárra jött ki, ez 30 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor.

Az üzemi eredmény így 240 millió dolláros veszteséget mutat, 20 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az adózott, vagyis tiszta eredmény viszont a tavalyi 300 milliós veszteség után idén szerény, 30 milliós nyereség volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Norwegian nyereséges üzemelését azonban nem az mentette meg, hogy a fő üzletágat, a járatok üzemeltetését nyereségessé tudta tenni, hanem a pénzügyi műveletek eredménye volt sokkal magasabb, mint tavaly: egy éve még 40 milliós mínuszt, idén viszont 218 milliós pluszt hozott a konyhára ez a tétel.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a Norwegian 6 százalékkal tudta csökkenteni az egységköltséget.