Kicsit kitisztult az égbolt a Norwegian fölött, részben az árfolyamhatások miatt a társaság az első félévben nyereséget termelt, de maradt még kihívás Björn Kjos légitársasága előtt.

A Norwegian honlapján közölt féléves eredménykimutatás alapján a helyzet jelentősen javult, bár ehhez több olyan tényező is kellett, amely a légitársaságtól független.

A piacról származó árbevétel az első félévben az előző év azonos időszakához képest 32 százalékkal 2,1 milliárd dollárra emelkedett. Figyelemre méltó, hogy a Norwegian, amely nem függ annyira a kiegészítő árbevételtől, sikerült ezen bevételi forrását is emelni a tavalyi 135 millió dollárról 197 millióra.

Bár a kerozin nélkül számolt egységköltség 19 százalékkal mérséklődött, az üzemelés teljes költsége 30 százalékkal 2,2 milliárd dollárra emelkedett. Ebben főleg a 67 százalékkal dráguló kerozin, valamint a 32 százalékot ugró bérköltségek játszották a fő szerepet.

Üzemi szinten így a Norwegian továbbra is kihívásokkal küszködik, mivel a költségek és bevételek összesítése végül 246 millió dolláros üzemi veszteséget hozott ki, ez 19 százalékkal rosszabb, mint egy évvel korábban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Olvasónk, Kovács Géza

Ebből úgy lett adózott nyereség, hogy a dollár gyengülése megsegítette a pénzügyi műveleteket, amelyeknek köszönhetően végül is a Norwegian adózott nyeresége 31 millió dollár lett a félév végén, mígy egy évvel korábban 260 millió dolláros mínusszal zárt a társaság.

Az utasforgalom is kedvezően alakult a társaság számára, a január-júniusi időszakban 17,5 millióan repültek velük, 14 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége 85,8 százalék lett, 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Előrejelzésében a Norwegian visszafogott optimizmusának adott hangot és további javulást várnak a cég anyagi helyzetében.

Eközben Björn Kjos újra megnyilatkozott az esetleges felvásárlásokkal kapcsolatban, bár álláspontja nem változott. Azt mondta, továbbra is várja az ajánlatokat, és, ha érkezik egy megfelelő, akkor arra rá fognak bólintani.