Nyolc új generációs, Embraer E190-E2 típusú regionális repülőgépet vásárolna a tádzsikisztáni magán légitársaság, a Somon Air, erről nemrég tárgyalásokat is kezdett a brazil gyártóval.

Hivatalosan is tárgylásokban kezdett a brazil Embraer repülőgépgyártóval a Somon Air. A tádzsik cég nyolc E190-E2, új generációs hajtóművekkel és újratervezett szárnyakkal felszerelt regionális gépet vásárolna.

Fotó: Embraer

A légitársaság az új generációs E-jetekkel a jelenlegi hálózatát és kapacitását kívánja növelni, és szeretné csökkenteni az átlag alatti töltöttséggel üzemelő járatainak üzemeltetési költségeit.

Az újonnan érkező nyolc gép közül kettő a légitársaság tervei szerint a két kiöregedő, egyre nagyobb üzemeltetési költségű Boeing 737-300-asát váltja majd a flottában.

Az E2-eseket a Somon Air ez év végétől várná a flottájába – erről Bakhonur Rakhimov, a cég karbantartási és üzemeltetési igazgatója beszélt nemrég. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez azonban csak abban az esetben valósulhat meg, ha Somon Airnek sikerül időben finanszírozó bankot találni a gépek megvásárlásra. Jelenleg a brazil BNDES pénzintézet a legesélyesebb, ők lízing formában finanszíroznák az ázsiai légitársaság gépeit – írja a CH Aviation.

A Somon Air gépparkját jelenleg kizárólag Boeing 737-es családba tartozó gépek alkotják, két 300-as Classic-sorozatból, és kettő-kettő a modernebb, 800-as és 900-as NG változatokból. Emellett közeljövőben vehetik majd át első és egyetlen Boeing 787-8 Dreamliner gépüket az amerikai gyártótól.

Az Embraer E2 típuscsalád első, E190-E2 nevű tagja nemrégiben kapta meg a kereskedelmi forgalomba álláshoz szükséges légialkalmassági tanúsítványt, a típus indító légitársasága, a Windore hamarosan átveheti az első példányt.