Szintetikus olajat készíttet az Austrian Airlines az OMV-vel az elhasznált plasztik poharakból, hogy csökkentsék a kidobásra ítélt műanyag mennyiségét.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a légiutas-kísérők az egyébként is szelektíven gyűjtött hulladéktól külön gyűjtik össze az elhasznált műanyag poharakat.

Ezeket egy alvállalkozójuk megtisztítja, majd az OMV schwechati ReOil üzemébe küldi, ahol szintetikus nyersolajat, később üzemanyagot, vagy egyéb olajipari alapanyagot készítenek belőlük.

A bécsi repülőtér közreműködésével futó projektben az Austrian és az OMV is nyer, a légitársaságnál kevesebb kidobandó szemét keletkezik, az OMV pedig alternatív forrásokból, az anyagok újrafelhasználásával képes olajipari termékek előállítására.

Forrás: Austrian Airlines

Vera Renner, az Austrian Airlines munkatársa a közlés szerint azt emelte ki, hogy ezzel újabb mérföldkőhöz értek az újrahasznosításban, az ötlet a Fly Greener projekt részeként valósult meg. Thomas Gangl, az OMV alelnöke a technológiát ismertetve azt mondta: az új finomítójukban nem csak olajipari termékeket képesek előállítani a műanyag poharakból, de műanyaggá is vissza tudják alakítani őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az osztrák olajipari vállalat 2011 óta használ műanyagokat a schwechati üzemében, 100 kilogramm használt plasztikból 100 liter szintetikus nyersolajat tudnak előállítani.

A légitársaságnál mindemellett természetesen folytatódik a szelektív hulladékgyűjtés is, a PET-palackokat, üveget, alumínium dobozokat, papírokat és újságokat egyaránt külön gyűjtik.