Kettős robbanás történt kedd reggel 8 órakor a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. A repülőteret lezárták, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. Az érkező légijáratokat más repülőterekre irányítják át, a terminálokat kiürítették. A VRT belga közszolgálati televízió értesülése szerint öngyilkos robbantás történt és később találtak egy harmadik pokolgépet is a repülőtéren.

Az érkező légijáratokat nem engedték leszállni a robbanásokat követően. A repülőgépek várakoztak, majd más repülőtereken szálltak le. (Forrás: Planefinder) | © AIRportal.hu

Az érkező légijáratokat nem engedték leszállni a robbanásokat követően. A repülőgépek várakoztak, majd más repülőtereken szálltak le. (Forrás: Planefinder)

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság pultja közelében kedden reggel 8 óra körül.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.

Az utasok egy részét a légi oldalra, a forgalmi előtérre evakuálták, majd később buszokra szállították őket. A terminál épületében és annak környékén mindenhol otthagyott csomagok hevernek.

A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel, közvetlenül a kettős robbanás előtt. Bár egyelőre a hatóságok nem erősítették meg hivatalosan, öngyilkos robbantás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren – a VRT belga közszolgálati televízió értesülése szerint.

Délutáni belga sajtóértesülések szerint egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a Zaventem nemzetközi repülőtéren – jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget – jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

A budapesti volt az egyik utolsó járat, amely leszállt a brüsszeli repülőtéren

A belga légiforgalmi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat. A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a repülőtéren és az uniós negyed közelében kedden történt robbantásoknak magyar halálos áldozatuk lenne – közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel. Később két magyar sérültről számolt be a nagykövet.

Hozzátette: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg, de sem a követségnek, sem a konzulátusnak nincs tudomása magyar áldozatokról. Nagy Zoltán megerősítette, hogy a

Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonsággal leszállt Brüsszelben. A diplomáciai kirendeltség kollégái több utassal is kapcsolatban vannak, akik – az utolsó információk szerint – még mindig a repülőgépen várják, hogy elhagyhassák a gép fedélzetét.
A járat személyzete hosszú várakozásra készítette fel az utasokat – tette hozzá a nagykövet.

Robbanás egy metróállomáson is

Nem sokkal kedd reggel kilenc után pedig robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is, az uniós intézmények közelében – jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott a Maelbeek nevű metróállomáson. Szemtanúk több sebesültről számoltak be. Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban – jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB). A lakosságot arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van.

Fotók és videó a Twitterről

Fokozott ellenőrzést rendeltek el a budapesti reptéren és a metrókban

Fotó: MTI | © AIRportal.hu

Fotó: MTI

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak. A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát – jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva. Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség. Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben. A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

Bőröndökkel gyalogolnak az emberek a körgyűrű környékén

Bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés azután, hogy robbantások történtek a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban kedden. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy Brüsszel teljesen lebénult: azok az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. A repülőteret szerda reggelig lezárták, és mivel a nagy sebességű vonatok sem járnak, nem közelíthetőek meg más nagyvárosok, például London, Párizs vagy Amszterdam sem. A tudósító elmondta, hogy nem csupán a közlekedés omlott össze Belgiumban, hanem a mobilhálózat is, nem lehet telefonálni. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el az otthonukat, akik pedig bementek dolgozni, minél tovább maradjanak bent az irodában. Gyanús csomagot találtak az Európai Bizottság épülete és a királyi palota környékén is, a központi pályaudvart pedig kiürítették – hangzott el a tudósításban.

Utolsó frissítés: 2015.03.22. 14:30

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!