Megnyílt a jelentkezés a Berlin-Brandenburg október végére tervezett megnyitása előtti tesztekre. A mintegy húszezer önkéntes részvételével elvégzendő próbákkal azt biztosítják, hogy a kilenc év csúszással elkészülő repülőtér zökkenőmentesen kezdhesse meg üzemelését.

Az új repülőtér építése a becsült költség háromszorosába került, nagyjából 7,3 milliárd euróból készült el (Forrás: Berlin Airport)

A 2006 óta épülő, eredetileg 2011 őszén megnyitni tervezett Berlin-Brandenburg reptér átadását az elmúlt években többször is elhalasztották, ám tavaly novemberben bejelentették, hogy idén október 31-én megkezdi működését.

Körülbelül 20 000 önkéntest keresnek a három szakaszban lezajló tesztelésre, a jelentkezéseket a BERtesten.de portálon lehet leadni. Az első dátum április 29., ekkor kiürítési próbát tartanak majd.

A további tesztek október 15-ig különböző időpontokban zajlanak. Az önkéntesek maximum két napra regisztrálhatnak.

Az új berlini repülőtér az ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) irányelvei szerint végzi el a teszteket, amely a repülőterek üzembe helyezésének nemzetközileg elfogadott szabványa.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A jövőbeli repülőtéri dolgozók is megkezdik a felkészülést a létesítményben végzett munkára: ők első körben tájékozódási tréningen vesznek részt, itt segítenek nekik megismerni az új létesítmény alapjait, például a terminál és az előtér elrendezését, a beszállókapukat és a rendszerek működését.

A teszteléssel kapcsolatban Engelbert Lütke Daldrup, az üzemeltető vezérigazgatója elmondta: ez segít abban, hogy a Brandenburg repülőtér megnyitása olyan simán menjen, amennyire csak lehetséges. „Minden nagyobb felhasználó teszteli a repülőtéri rendszereket és az alapvető folyamatokat, illetve a különlegességeket. Örülnénk, ha sok jövőbeli utasunk részt venne a végső teszteken, segítene nekünk a még esetleg szükséges fejlesztésekben és megismerkedne a repülőtérrel a hivatalos megnyitás előtt” – tette hozzá.