Megvan a pontos dátum: bejelentette a német főváros reptérüzemeltető cége, hogy kilenc év késéssel 2020. október 31-én végre megnyílik a botrányokkal övezett új terminálkomplexum, a Berlin-Brandenburg.

Véget érhet Németország csaknem legnagyobb botránya: a berlini Schönefeld légikikötő déli bővítésként megépült új terminálkomplexum 2020. október 31-től fogadja az utasokat. A pontos céldátumot pénteken jelentette be az üzemeltető cég a felügyelő bizottság ülése után az aero.de szerint.

Engelbert Lütke Daldrup vezérigazgató elmondta: három ütemben történik majd az átköltözés Tegelről, amely november 8-án zárhat be végleg.

(Fotó: Berlin Airport)

Hozzátette: azért esett a választás október utolsó napjára, egy héttel a téli menetrend életbe lépése utánra, mert ekkor ünnepnap van, és mintegy harmada az utasforgalom a megelőző őszi szünetben tapasztalhatónak.

Mint arról többször beszámoltunk, a 2006 óta épülő, eredetileg 2011 őszén megnyitni tervezett Berlin-Brandenburg reptér átadását az elmúlt években többször is elhalasztották.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Sorozatban derültek ki műszaki hiányosságok a Willy Brandt néhai kancellárról elnevezett épületegyüttesben, többek közt a tűzbiztonsági rendszereknél találtak súlyos technológiai és kivitelezési hibákat, miközben a beruházás összköltsége a tervezettnek a triplájára, 6,5 milliárd euróra növekedett.

Az idén viszont felgyorsult a hibák elhárítása, az üzemeltető magabiztosan állította, hogy 2020 októberében átadható lesz a terminálkomplexum, de pontos dátumot mostanáig nem határoztak meg. Az viszont tudható, hogy a következő néhány hónapban még számos kivitelezési munkát el kell végezni.

Kiderült most az is, hogy 2020 nyarán tesztüzemben vizsgálják az új épületegyüttes működését: összesen 20 000 önkéntessel, illetve poggyászokkal próbálják majd ki a rendszereket és folyamatokat a check-intől a megérkezésig.

Fotó: Berlin Airport

A berlini légiforgalom utóbbi években tapasztalt markáns növekedése miatt a már megnyitása előtt kapacitáshiányossá vált új terminálkomplexum bővítésére mindeközben az északi móló közúti oldalán javában építik a 2-es terminált (T2). Egyelőre nem tudni, ez is megnyílhat-e 2020. október 31-én.

A kiegészítő csarnok évente hatmillió utassal megnöveli a komplexum kapacitását, így a 25-27 millió ember fogadására képes központi terminállal, valamint a további bővítések elkészültéig, még néhány évig utasokat fogadó régi, schönefeldi épületekkel együtt már alkalmas lesz kiszolgálni Berlin légiforgalmát.

Ugyanis megnyitása után a város, a tartomány és a szövetségi állam közös tulajdonában lévő reptérüzemeltető Tegelt be kívánja zárni. Egyrészt gazdaságossági okokból, és mert a berlini légtér bonyolulttá válna, ha használatban maradna, noha lakossági és légitársasági vélemények is szólnak arról, hogy meg kellene tartani. A tervek szerint ingatlanfejlesztési terület lenne az 1960 óta civil gépeket fogadó egykori amerikai katonai légikikötő.