Kartellezés miatt közel 800 millió eurós pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság tizenegy légitársaságot még márciusban. Ugyanezen ügyben a testület már 2010-ben büntetést szabott ki az érintett vállalatokra, az uniós bíróság azonban az akkori döntést később érvénytelenítette.

Brüsszel 776 millió euró megfizetésére kötelezte az Air Canada, az Air France-KLM, a British Airways, a Cargolux, a Cathay Pacific Airways, a Japan Airlines, a LAN Chile, a Martinair, a Qantas, a SAS és a Singapore Airlines társaságot,
amiért a teherszállítási üzletágban kartellt működtettek, mesterségesen magasan tartották az árakat a fuvaroztatni szándékozók számára.

A szabálytalan szövetkezés 1999-től 2006-ig tartott, de szakértők szerint tovább is folytatták volna, ha a bizottság egy vizsgálattal be nem avatkozik.

Korábban összesen 800 millió euró pénzbírsággal sújtották a szóban forgó cégeket, az Európai Unió Bírósága azonban 2015 végén eljárási okok miatt hatályon kívül helyezte a büntetést.

A legnagyobb bírságot, 310 millió eurót az Air France-KLM kapta. A British Airways-nek 104 millió eurós büntetést kell megfizetnie, a többi cég 8,2-79,9 milliót tartozik leróni. A német Lufthansa mentesült a bírság alól, mert adatokkal szolgált az eljárásban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Több további társaság ellen is vizsgálat folyt, de a bizottság végül úgy döntött, nem szab ki rájuk bírságot.

A Cargolux Boeing 747-8F repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Cargolux Boeing 747-8F repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu)


“A döntés bizonyítja: a bizottság nem hagyja büntetlenül a kartelleket, nem tűri a tisztességtelen versenyt. A kartellezés törvénytelen, árt a fogyasztóknak és a cégeknek egyaránt” – írták a brüsszeli közleményben.

“Vállalkozások milliói függnek a légi szállítmányozási szolgáltatásoktól, amelyek az EU teljes importjának több mint 20 százalékát, az exportjának pedig közel a 30 százalékát szállítják” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, hozzátéve, hogy büntetést von maga után, ha a szektor vállalatai tisztességes verseny helyett kartelltevékenységet folytatnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!