Házkutatást tartott a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a repülőgépek földi kiszolgálását a budapesti repülőtéren is ellátó, török Celebinél. Az akció során őrizetbe vették E. István gazdasági igazgatót, B. Viktória beszerzési vezetőt és a társaság főkönyvelőjét – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a Celebi a TaxiPlus nevű társasággal kötött szerződést arra vonatkozóan, hogy munkatársaikat szállítsa éjjel, amikor a BKV járatai nem üzemelnek. A feladatot a taxicég havonta hatmillió forintért vállalta, ám a gyanú szerint a Celebinek az üzletet lebonyolító gazdasági vezetői – a közbeszerzési korrupciós ügyekből ismerős módon, csak kicsiben –

visszakaptak pénzt a TaxiPlustól a megbízásért cserébe.

A Turkish Airlines egyik Boeing 737-es repülőgépe a Celebi repülőgépvontatójával. | © AIRportal.hu

A Turkish Airlines egyik Boeing 737-es repülőgépe a Celebi repülőgépvontatójával.

A hatóságok más ügyben is vizsgálódnak a repülőgépek földi kiszolgálását ellátó Celebi háza táján: mint arról az MNO.hu már tavaly év végén beszámolt, 2016 októberének közepén kartellgyanú miatt jelentette fel a török céget a Gazdasági Versenyhivatalnál Kisvári János, az állami tulajdonú vetélytárs Malév GH akkor leköszönő vezérigazgatója.

A tiltott áregyeztetés lehetősége a British Airways, az Iberia, az Air Lingus és az Alitalia földi kiszolgálására kért ajánlatokkal összefüggésben vetődött föl. De a lap birtokába került dokumentumok szerint már 2014-ben, a Turkish Airlines ajánlatkérésekor kezdeményezte az árak egyeztetését a Celebi a Malév GH-nál. A versenyhivatal vizsgálata jelenleg is tart.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.