Öt bázisát bezárja a Norwegian, emellett számos járatot is megszüntet költséghatékonysági programja részeként.

Az Airways magazin szerint a norvég fapados légitársaság a Palma de Mallorcán, Gran Canarián, Tenerifén, az USA-beli Stewartban és Providence-ben, valamint a Róma-Fiumicinón lévő bázisát zárja be, de az olasz fővárosból csak a 737-eseket vonják ki, a hosszú távú járatok megmaradnak.

Korábbi bejelentés szerint a társaság az edinburghi bázist is bezárja, de ott a hosszútávú járatokat is elkaszálja, ahogy a belfasti bázist is.

Arról egyelőre nem tudni, hogy az új bejelentés hány munkahely megszűnését vonja maga után, a bezárásokat a nyári menetrendi időszak elejével, áprilisban kezdik el, a folyamat ez év végéig tart.

Helga Bollmann Leknes kereskedelmi vezető a lap szerint azt mondta, a légitársaság eljutott arra a pontra, hogy módosítani kell a hálózatot a fenntartható működés érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Gatwick Airport

Annak ellenére, hogy 2018. utolsó negyedévében a légitársaság már nyereséget és rekord utasforgalmat könyvelt el, hirtelen megnőtt a hálózatának fenntartása így is nehézségekbe ütközik. Hiszen csak 2018-ban 25 új gép érkezett a flottába, és 35 új útvonalat indítottak főként Európa és az Egyesült Államok között. A cég tavaly 37,3 millió utast szállított, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A költségcsökkentési programot az előző év végén jelentették be, miközben karácsonykor egyre hangosabbak voltak azok a pletykák, hogy a Norwegian január elejével lehúzza a rolót. Ezt a társaság – és ma már az idő is – cáfolta. A légitársaság 230 millió eurós költséghatékonysági programot indított, ennek része a bázisok bezárása, illetve az észak-amerikai járatköltöztetés is.

A Norwegian több mint egy éve nehéz pénzügyi helyzettel küzd, az üzemi eredménye rendre milliós veszteséget mutat, adózott eredményét csak az egyszeri tételek és a pénzügyi manőverek pozitív mérlege tette nyereséggé.