Ötszáz dolláros bírságot fizethet egy colorado-i nő az amerikai vámhatóságoktól egy fedélzetről magával vitt almáért.

A nő egy Párizsból az USA-ba tartó Delta Air Lines-járat fedélzetén kapott egy almát a  fedélzeti ellátás részeként.

A nő a repülés utolsó szakaszában kapott gyümölcsöt nem fogyasztotta el a gép fedélzetén, hanem a kézicsomagjába tette és magával vitte.

A repülőtéren az amerikai vám és határőrizeti szervek szúrópróbaszerű ellenőrzés keretében átvizsgálták a nő csomagjait. A járat fedélzetén kapott alma a Delta által adott műanyagtasakban került elő a nő csomagjából – a FOX news híradása szerint.

Az USA-ba tartó járatok fedélzetén a leszállás előtt ilyen formanyomtatványokat osztanak ki minden utasnak, amit mindenkinek ki kell tölteni és ha tiltott vagy engedélyköteles termék van a kézi-, vagy feladott poggyászában azt be kell vallani.

A vámhatóság képviselője ezt követően közölte, hogy 500 amerikai dollárra megbírságolja a nőt az almáért, annak ellenére, hogy a csomagoláson látható volt, hogy a gyümölcsöt a Delta adta az utasoknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nő álláspontja szerint a légitársaságnak nem szabadott volna a fedélzeten kiosztani az almát, illetve legalább figyelmeztetnie kellett volna az utasokat, hogy amennyiben nem fogyasztották el azt, akkor hagyják a gépen.

A légitársaság az üggyel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy ők minden esetben arra kérik az utasaikat, hogy tartsák be az amerikai vám és határőrizeti szervek szabályait.

Az amerikai vámhatóság a hírcsatorna kérdésere azt nyilatkozta, hogy egyedi eljárásokkal kapcsolatban, az adatvédelmi okok miatt nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket, de kivétel nélkül,
minden mezőgazdasági termék behozatalát be kell vallani, és az országba történő belépéskor leadandó vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Hasznos az előzetes tájékozódás

Pékárut és bizonyos sajtkészítményeket be lehet vinni az USA-ba, ahogy kávét, teát, mézet, előre csomagolt fűszereket, ételecetet, olajat is, de tilos például húskészítményeket vagy bármilyen húsból készült ételt magukkal vinniük az utasoknak.

Az USA szabályai szerint az utazók bármennyi készpénzt vihetnek magukkal az utazásaik során (ki és be is), azonban 10 000 USA dollár feletti értékű készpénz szállítása esetén azt be kell jelenteniük az amerikai vám és határőrizeti szervek felé az erre szolgáló “Currency Reporting Form” nyilatkozaton. A szabályok nem csak készpénzre, hanem minden monetáris eszközre vonatkoznak, azaz például az utazási csekkekre is. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, komoly összegű bírsággal szembesülhet.

Az engedélyezett és tiltott tárgyakról egy komplett listát közölt hivatalos honlapján a U.S. Customs and Border Protection (CBP). Érdemes lehet ezt áttanulmányozni, még indulás előtt azoknak, akik először utaznakk az USA-ba a hamarosan Budapestről induló közvetlen járatokkal, vagy akár átszállással, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket.