Pénteken újra sztrájkolnak a Ryanairnél, a belga és svéd járatokat érinti majd a munkabeszüntetés, budapesti járatokat is törölnek.

Az ír fapados légitársaságnál sorozatosak lettek a munkabeszüntetési akciók, miután a pilótákat képviselő szakszervezetekkel állandó a konfrontáció. A legújabb akciót alapvetően a svéd pilóták kezdeményezték, mert nem sikerült megállapodni a bérekről és a munkakörülmények javításáról.

Kapva kapott azonban az alkalmon a belga pilóta-szakszervezet is, amely azt javasolta a pilótáknak, hogy csatlakozzanak az akcióhoz és ők is tartsanak sztrájkot. Nekik pedig nem kellett kétszer mondani, ezért pénteken ők sem veszik fel a munkát.

A légitársaság közlése szerint svéd járatai közül 22-t kellett törölni, az utasokat már értesítették. Belgiumban viszont ennél nagyobb hatása lesz az akciónak: egyelőre 104 érkező és induló járatot törölt a légitársaság.

Az MTI információi szerint a Budapest és Charleroi között közlekedő járatokat is érinti a sztrájk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eközben Hollandiában is növekednek a gomolyfelhők a Ryanair feje felett, a brit Independent szerint a pilóták 99,5 százaléka támogatna egy munkabeszüntetést. Németországban a légitársaság még tárgyal a Vereinigung Cockpit pilóta-szakszervezettel.

A Ryanair egyébként azon fáradozik, hogy harmadik, közvetítő fél bevonásával ültesse asztal mellé az érdekképviseleteket.

A sztrájkokkal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy az utasok az unió 261-es rendelete szerint jogosultak-e a kártérítésre. Az ír fapados ezzel kapcsolatban leszögezte, nem fizetnek egy utasnak sem, akinek a sztrájk miatt törölték a járatát, mert álláspontjuk szerint a légitársaságnak nincs ráhatása a folyamatokra.

Az uniós rendelet szerint a cégnek akkor nincs fizetési kötelezettsége, ha vis-maior helyzet áll fenn, de ennek meghatározása nem teljesen egzakt. Olyan eseményeket értenek alatta, amelynek hatásait a légitársaság minden ésszerű intézkedéssel sem tud elhárítani. Ez alatt általában időjárási okokat értenek.