A Malév volt dolgozóinak érdekében a pilóták érdekképviselete, a Hunalpa megkezdi a magyar állammal szembeni kártérítési per jogi megalapozását, mert eredménytelennek tartják a felszámolást – jelentette be kedden Demeter Csaba elnök a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (Hunalpa) sajtótájékoztatóján Vecsésen.

A 210 egykori Malév-pilótát is képviselő Hunalpa azt követően döntött a lépésről, hogy hétfőn letelt a nemzeti légitársaság felszámolására szánt 270 nap. A Malév stratégiai vállalattá minősítésével valójában kontrollálhatatlanná vált a felszámolás Demeter Csaba szerint. “Tudtuk, hogy a Malév-elemek tisztázása nem lesz egyszerű”, arra azonban nem lehetett számítani, hogy ilyen “nonszensz” körülmények között zajlik majd a felszámolás. Egy magáncéget már megbírságolt volna az állam ilyen esetben – tette hozzá az elnök.

Az eredménytelenségért Varga Jenő felszámolót hibáztatta Demeter Csaba. Nemcsak a járandóságok elmaradását kifogásolta, de azt is, hogy – mind a felszámoló, mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) részéről elmarad a “kommunikáció”, csak semmitmondó válaszok érkeznek.

Demeter Csaba kiemelte azt is, hogy nem kapták meg a szükséges dokumentumokat, így például a kintlévőségek vagy a vagyonelemek nyilvántartását, és nincs információjuk arról sem, hogy megtörtént-e a vagyonelemek felmérése. Mint az érdekvédelmi szervezet vezetője fogalmazott, úgy látják, hogy minden területen időhúzás folyik, ami arra utal, hogy nem akarják biztosítani a felszámolás átláthatóságát. A határidő most telt le, és az eredménytelenség miatt a Hunalpa úgy határozott, hogy megkezdi a magyar állammal szembeni kártérítési per jogi megalapozását, melyhez a tényfeltáró bizottság megállapításai is adalékul szolgálnak – jelentette be az elnök. A sajtóban megjelentekre reagálva elmondta azt is: “nem többletkövetelésünk van, csak annyit szeretnénk, amennyi jár”.

A felszámoló tevékenysége ellen összesen harminc kifogást nyújtottak be az érintettek a Törvényszékhez – közölte Dombi László, a szervezet jogi képviselője, melyekből nyolcat a Hunalpa adott be. Közülük hat – munkabérekkel kapcsolatos – kifogást már jóvá is hagytak, és bíznak benne, hogy – a felszámoló fellebbezése miatt – a Fővárosi Ítélőtáblához továbbkerült kifogásoknak másodfokon is helyt adnak – tette hozzá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Dombi László hangsúlyozta: fontos, hogy a vagyonértékesítés minél hamarabb megtörténjen, így ki lehet fizetni az első helyen nyilvántartott követeléseket, a volt dolgozók járandóságait. Az október 4-én lezajlott Malév-közgyűlésre kitérve jelezte: „a mai napig nem érkeztek meg a jegyzőkönyvek”.

Kérdésre válaszolva Demeter Csaba közölte, mintegy 120 pilóta számíthat arra, hogy lesz munkája, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan csak határozott idejű szerződéssel tudnak elhelyezkedni. A nemzeti légitársaság felszámolása február közepén kezdődött meg. A Malévot januárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították, és – egy korábbi törvénymódosítás értelmében – 270 nap állt rendelkezésre a felszámolás lebonyolítására. A csoportos létszámleépítés során 1021 alkalmazottnak mondtak fel, az NFM közlése szerint 65-en kapták meg a teljes járandóságot.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!