Perrel fenyegette meg az Airbus azokat az ügyfeleit, amelyek nem veszik át a szerződés szerinti időre elkészült repülőgépeket, de a vezérigazgató reméli, legtöbb partnerükkel meg tudnak majd állapodni.

Guillaume Faury a Reuters szerint a Politicónak nyilatkozva beszélt arról, hogy van pár, általa megnevezni nem kívánt légitársaság, amely annak ellenére nem veszi át az elkészült repülőgépét, hogy szerződést nem módosítottak, és nem is kérték a járvány kellős közepén az átvétel elhalasztását.

„Mindig megpróbálunk más utat találni, mint a bírósági pereskedés, de ha egy légitársaság nem javasol semmilyen megoldást, akkor az Airbus jogi útra tereli az ügyet” – mondta Faury.

A hírügynökségnek nyilatkozó piaci források azt mondták, ritka, hogy nyilvánosan ilyen figyelmeztetést tegyen közzé egy gyártó, de ezek szerint a járvány miatt annyira komoly a helyzet, hogy az Airbus kénytelen szigorúbb eszközökhöz nyúlni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A toulouse-i székhelyű gyártó több tucat ügyfelének küldött ki felszólítólevelet, ez az első lépés a pereskedésig tartó úton.

Nem ez az első szokatlan lépés az Airbustól a járvány idején, az Air Asia azon gépeit, amelynek átvételeit leállította a társaság, a gyártó eladásra hirdette meg, bár egyes források szerint még nem találtak rájuk vevőt.

Fenyegetésből a légitársasági oldalon sincs hiány, mint arról beszámoltunk, Akbar Al-Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója azzal próbál nyomást helyezni az Airbusra és a Boeingre, hogy kijelentette: felmond minden megrendelést és megszakítja az üzleti kapcsolatot azzal a gyártóval, amellyel nem sikerül megállapodnia a megrendelt gépek leszállításának átütemezéséről.