Brit környezetvédők pert nyertek London-Heathrow repülőterének üzemeltetőjével szemben, így egyelőre nem kezdődik el a harmadik futópálya építése.

Európa legforgalmasabb repülőterének bővítése évek óta téma, a harmadik futópálya eddig is vitatott megépítése azonban most kérdésessé vált, miután egy bíróság a környezetvédőknek adott igazat, a kormány pedig jelezte, hogy elfogadja az ítéletet.

A BBC tudósítása szerint a londoni polgármester, Sadiq Khan által is támogatott beadványnak azzal az indokkal adott igazat a bíró, hogy a harmadik futópálya megépítésének olyan környezeti hatásai lennének, amelyek nem teszik lehetővé, hogy az ország 2050-re karbonsemleges legyen, és nem veszi figyelembe a párizsi klímaegyezményben foglaltakat sem.

Ezzel a bíró azt is kimondta, hogy a kormány döntése a repülőtér fejlesztéséről törvénytelen volt, és a beruházás csak akkor valósulhat meg, ha az összhangban van a klímavédelmi szabályokkal.

Forrás: Heathrow Airport

Grant Schapps közlekedési miniszter a döntés után azt közölte, továbbra is szeretnék, ha megvalósulna a harmadik futópálya, de ennek a környezetvédelmi célok szem előtt tartásával kell megtörténnie, ezért nem fognak fellebbezni a döntés ellen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér üzemeltetője viszont benyújtja majd fellebbezését, és a legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet, mert biztos benne, hogy megnyeri majd a pert. Ellenben a környezetvédők szerint ezzel az ítélettel gyakorlatilag ellehetetlenült a beruházás.

A repülőtér fejlesztése fölött nem ezek az első és vélhetően nem is az utolsó felhők, tavaly decemberben a polgári repülési hatóság megtiltotta a korábban beállított költségplafon emelését, emiatt több éves csúszást prognosztizáltak a beruházók.

A brit kormány tavaly júniusban fogadta el a harmadik futópálya megépítéséről szóló javaslatot.