Rekord mértékű, 72,4 millió eurós adózott eredményt ért el a magyar kötődésű Wizz Air az első pénzügyi negyedévben, a fapados intenzív terjeszkedésbe kezd, az év végéig 20 százalékkal növeli a kapacitásait.

A társaság honlapján közzétett eredménykimutatás szerint a Wizz Air a június 30-án végződött első pénzügyi negyedévben 691,2 millió euró árbevételt ért el, 25,4 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban. A jegyárbevétel 14,8 százalékkal, a kiegészítő bevétel viszont 41 százalékkal bővült.

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság a tőle megszokott módon a költségszintet alacsonyan tartotta, már csak azért is, mert az egy utasra vetített jegyár 4,4 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A Wizz Air egy utaskilométerre eső költsége jelenleg 3,39 euró, amely 70 centtel magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor.

Az üzemelés teljes költsége 25,5 százalékkal 598,6 millió euróra növekedett, a társaság üzemi eredménye 25,1 százalékkal 92,6 millió euróra javult, az adózott eredmény pedig a tavalyi 29,3 milliós veszteség után idén 72,4 milliós nyereséget mutatott.

A Wizz Air 20,1 százalékkal 10,4 millióra növelte utasszámát ebben a negyedédben, a járatok töltöttsége 1,7 százalékponttal 93,7 százalékra javult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója az eredmények közlése után elemzőknek azt mondta, hogy versenytársaik anyagilag többnyire szenvedtek az első negyedévben, ezt szeretné a Wizz most kihasználni, „stratégiai lépést” tesznek, ha ezek a légitársaságok becsődölnének.

Emellett a korábbi 16 százalékról 20-ra növelik a kapacitásbővítés ütemét.

A nehéz helyzetben lévő légitársaságok között említette az olasz Alitaliát, a román Taromot és a lengyel LOT-ot is.