A Smartwings-csoport két légitársasága, a Smartwings és a Czech Airlines (CSA) kérvényezte a prágai városi bíróságtól, hogy a koronavírus-járvány miatt Csehországban bevezetett rendkívüli moratórium védelme alatt működhessen tovább, adta hírül közleményében a cég.

A rendkívüli moratórium védelmet nyújt a Smartwings és a CSA részére arra az időszakra, amíg a bevételeik jelentősen elmaradnak a várttól.

A moratórium alatt mindkét légitársaság tovább működik, és üzemelteti a menetrendben meghirdetett járatait, valamint ha a járványhelyzet és az utazási szabályok engedik, további útvonalakat indítanak újra.

A cseh kormány a vészhelyzetre tekintettel léptette életbe a Lex COVID törvényt, amely egy új gazdaságvédelmi eszközként vezette be, hogy az érintett vállalatok moratóriumi védelmet kérhetnek a koronavírus-járvány gazdasági krízis hatásainak enyhítésére, amíg hosszú távon fenntartható pénzügyi megoldást nem találnak működésük finanszírozására.

A cégcsoport közleménye leszögezi, hogy mindkét légitársaság nyereséges volt a pandémia kitörése előtt, és várakozásaik szerint annak végeztével vissza tudnak térni a profitábilis működéshez. Hozzáteszik: a Smartwings és a CSA eddig nem kapott semmilyen kormányzati támogatást, sem állami tőkeinjekció, sem államilag garantált hitel formájában, sok nagy európai légitársasággal ellentétben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Az elmúlt időszakban a Smartwings-csoportnál is átszervezésbe, költségcsökkentésbe kezdtek, valamint hatékonyságnövelő intézkedéseket vezettek be, más légitársaságokhoz hasonlóan.

A rendkívüli moratórium olyan ideiglenes intézkedés, amely biztosítja a kellő időt a Smartwings és a CSA részére, hogy a finanszírozó bankokkal, a repülőgépeket lízingbe adó cégekkel és más hitelezőkkel együttműködve stabil pénzügyi helyzetbe tudják hozni a két légitársaságot – hangsúlyozta Jiří Šimáně, a cég elnöke a közleményben.

Olyan megoldást akarnak találni, amely minden érintett számára elfogadható, beleértve a hitelezőket, az utasokat és a dolgozókat is – tette hozzá.

A pandémia miatt a csoport forgalma 95 százalékát elveszítette április és június között az előző év azonos időszakához viszonyítva, júliusban és augusztusban a visszaesés 80 százalékos volt.

A Smartwings Prágából 25, Brünnből 9, Ostravából 2 útvonalon repül jelenleg, míg a CSA 12 útvonalon közlekedik, és több járat újraindítását is tervezi a cseh fővárosból, köztük Budapestre is.

Fotó: AIRportal.hu