Hiába áll már jó ideje rendszerben a Mi-28 Havoc harci helikopter, a Russian Helicopters Holding folytatja a Mi-24/35-ös típuscsalád fejlesztését, a legfrissebb csúcsváltozatok tesztelése már javában folyik.

Bár az új generációs, számos ponton az amerikai Boeing AH-64 Apache harci helikopterre hasonlító Mi-28 már évek óta rendszerben van, a katonai vezetés és a fejlesztők nem szeretnének elszakadni a szovjet érából örökölt Mi-24 Hindtől sem.

Mi-24P-1M a MAKS 2019 szakkiállításon (Forrás: Rob Lee – Twitter)

Ennek érdekében a típus képességeit igyekeznek bővíteni, ahogy csak tudják, hogy megfelelhessen a modern harctéri követelményeknek, és „ne maradjon analóg sziget a digitális harceszközök tengerében”.

Az elmúlt időszakban számos jó minőségű felvétel látott napvilágot a legújabb variánsról, amelyet a Russian Helicopters Holding (RHH) anyavállalata, a Rostec leplezett le a nyilvánosság előtt a Moszkva mellett augusztus végén rendezett MAKS 2019 szakkiállításon.

Oroszországban megszokott módon az új változatnak máris több variánsa került elő, felszereltségük a célpiactól függ.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Elsőre szembetűnő különbség, hogy a főleg külföldi felhasználásra szánt Mi-35P orr részén egy négycsövű, változtatható irányú géppuskát szereltek, míg az orosz fegyveres erőknek szánt Mi-24P-1M-en jobb oldalt kétcsövű, előre néző gépágyú található.

Ennek pontos típusáról egyelőre nincsenek információk, a régebbi, Magyarországon is használt Mi-24P-ken Gryazev-Shipunov GSh-30K típusú fegyvert alkalmaztak.

Illusztráció, magyar Mi-24P az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az RHH közlése szerint a továbbfejlesztett helikopteren vadonatúj, harmadik generációs nagy hullámhosszú hőkamera, nagy felbontású színes képet adó kamera és lézeres távolságmérő, célmegjelölő pásztázza a harcteret alapfelszereltségként.

Fejlődtek a navigációs és automata repülési képességek is, ezeket a célazonosítással és célzással együtt az OPS-24N-1L jelzésű modulról vezérelheti a két fős személyzet, akiknek munkáját gyökeresen átalakult pilótafülke és fedélzeti rendszerek segítik.

A vevők által opcionálisan kérhető, beszerelhető elem még a nyugati típusokban egyre inkább elterjedő fázisvezérelt antennarácson alapuló (AESA) lokátor is, amellyel akár távolabbról, nagyobb hatékonysággal deríthetők fel az ellenséges célok.

A megsemmisítésükre használható fegyverekről érthető okokból már nem teregette ki a lapjait a gyártó, annyi azonban a már rendszerben álló Mi-24-esek képességeiből biztosan tudható, hogy a ballisztikus fegyverzet mellett nem irányított és irányított rakéták is felszerelhetők és használhatók a típuson.

Videó a továbbfejlesztett Mi-35P teszteléséről

Tests of upgraded Mi-35P combat-transport helicopter

Type tests of upgraded Mi-35P combat-transport helicopter are underway. Mi-35P features improved target sight system with 3-gen matrix long-wave thermal imaging device, high-resolution color TV camera and laser range-finder. Also the helicopter is fitted with the new digital piloting suite which improves the helicopter’s controllability and stability while rendering the piloting process automatic. Modified sighting and computer system improved the accuracy of target engagement. #RussianHelicopters #Mi35P #Rostvertol #helicopter

Közzétette: Russian Helicopters – 2019. szeptember 9., hétfő